Apelsinas receptai

Sveikesni Velykų receptai 

Nors šias šv. Velykas švęsime kiek kitaip nei esame įpratę, ko gero, be šventinio stalo, gardaus maisto ir margučių neapsieis nė vienas. Todėl prieš traukiant į parduotuvę ar telefone dėliojant apsipirkimo krepšelį, kviečiame akimis permesti ir mūsų atrinktus, sveikesnius receptus. Tiesa, daugelis puikiai tiks ir antrajai Velykų dienai, kuomet vienų margučių valgyti nebesinori. 

Įdaryti kiaušiniai žaliu kremu
(Rekomenduoja dietistė Rūta Genutė) 

Ingredientai: 

kiaušiniai – 4 vnt., avokadas – 1 vnt., graikiškas jogurtas – 1 valgomasis šaukštas, garstyčios – 1 arbatinis šaukštelis, citrinų sultys – 1 valgomasis šaukštas, krapai – pagal skonį, juodosios sezamų sėklos arba sėklų daigai papuošimui. 

Gaminimas

išvirtus kiaušinius perpjauti pusiau ir išimti trynius. Į dubenį sudėti prinokusį avokadą, graikiška jogurtą, garstyčių, smulkintų krapų, citrinos sulčių, kiaušinio trynius ir viską gerai sutrinti šakute arba trintuvu. Gauta mase įdaryti kiaušinio baltymus. Apibarstyti galite sezamų sėklomis ar norimais sėklų daigais. 

Tunu įdaryti kiaušiniai
(Rekomenduoja mitybos specialistė Kristina Kesminienė) 

Ingredientai

Kiaušiniai – 10 vnt., Tunas – 180 g indelis, Porai – 50 g, Kietasis sūris – puikiai tinka tarkuotas sūris „Džiugas” 

Gaminimas

Kietai išvirtus kiaušinius perpjaukite pusiau, išimkite trynį ir jį sutinkite kartu su supjaustytai porais bei tunu. Gautą masę tepkite ant virtų kiaušinių puselių. Ant viršaus užberkite kietojo sūrio. 

 

Sveika mityba

Nors visi žino, kad parduotuvėje pirktas majonezas yra nepalankus sveikatai, tačiau Velykų laikotarpiu daugelis neįsivaizduoja kuo jį galėtų pakeisti. Jei mėgstate krienus, kiaušinius galite skanauti su jais, tačiau jei norite švelnaus skonio, pabandykite avokadų majonezą! 

Avokadų majonezas

(Receptas iš tinklaraščio „Ant medinės lentelės”) 

Ingridientai: 

Prinokęs avokadas – 2 nedideli, Skiltelė česnako – 1 skiltelė, Alyvuogių aliejus – 3 valgomieji šaukštai, Citrinos sultys – 1,5 citrinos sulčių, Druska ir pipirai – žiupsnelis 

Gaminimas: 

Visus ingridientus sudėkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. 

Sveika mityba

Šis, kaip ir kiti įdarytų kiaušinių receptai, tobulai tinka ne tik Velykų dienos stalui, bet ir bet kuriai dienai, kuomet vienų kiaušinių valgyti nebesinori. 

Kiaušiniai įdaryti saulėje džiovintais pomidorais

(Rekomenduoja mitybos specialistė Kristina Kesminienė) 

Ingridientai

Kiaušiniai – 8 vnt., Majonezas – 2 šaukštai, Saulėje džiovinti pomidorai – 3 puselės, Malta raudonoji paprika – pusė arbatinio šaukštelio. 

Gaminimas: 

Kiaušinius kietai išvirkite, palaukite kol atvės, gražiai nulupkite, išilgai perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Pastaruosius sudėkite į atskirą indą, įdėkite saulėje džiovintus pomidorus, majonezą ir viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Gauta mase pripildykite likusias kiaušinių puseles ir pabarstykite malta paprika. 

Šios salotos atrodo itin pavasariškai, tad džiugins ne tik kaip sveikas patiekalas, bet ir kaip stalo puošmena. 

Salotos su virtais kiaušiniais taurėse

(Rekomenduoja mitybos specialistė Kristina Kesminienė) 

Ingredientai: 

Špinatai – 1 sauja lapelių, Gražgarstės – 1 sauja, Ridikėliai – apie 200 g., Krapai – 1 sauja, Kiaušiniai – 2 vnt., 

Užpilui: 

Citrinos sultys – išspaustos iš 1 citrinos, Alyvuogių aliejus – 2 valgomieji šaukštai, Medus – (geriausia skystas) 1 arbatinis šaukštelis. Garstyčios – 1 arbatinis šaukštelis, Aitrioji paprika – žiupsnelis, Druska – žiupsnelis, Juodieji pipirai – žiupsnelis, Kardamonas – žiupsnelis, 

Gaminimas: 

Kiaušinius išvirkite taip, kad būtų kieti. Atvėsikite juos, nulupkite ir perpjaukite pusiau. Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite plonomis riekelėmis. Į dvi aukštas taures sudėkite ridikėlius, nuplautas ir nusausintas salotas, špinatus, krapus. Padažui skirtus ingidientus sumaišykite ir patiekite atskirame indelyje. 

Salotos

Putpelių kiaušinių salotos

(Rekomenduoja mitybos specialistė Kristina Kesminienė) 

Ingridientai: 

Putpelių kiaušiniai – 6 kietai virti, Vyšniniai pomidoriukai – 10 vnt., Smulkinti salotų lapai Skrudinta duona – 1 riekelė, supjaustyta gabaliukais. 

Užpilui: 

Alyvuogių aliejus – 2,5 valgomojo šaukšto, Česnakas – 1 skiltelė, Cukraus pudra – 0,5 valgomojo šaukšto, Baltojo vyno actas – 1,5 valgomojo šaukšto, Citrinos sultys – 1 valgomasis šaukštas 

Gaminimas: 

Salotų lapus, vyšninius pomidoriukus, skrudintą duoną ir perpjautus pusiau putpelių kiaušinius sumaišykite. Užpilo ingridientus sumaišykite ir patiekite atskirame indelyje. 

Na, o tiems, kurie be majonezo margučių šventės neįsivaizduoja, siūlome kokybišką majonezą pasigaminti patiems! 

Naminis majonezas

(Receptas iš https://www.vmgonline.lt/ svetainės) 

Ingridientai: 

Kiaušinių tryniai (šalti) – 3 vnt., Garstyčios – 1 šaukštas, Aliejus – geriausia 200 ml alyvuogių ir 800 ml saulėgrąžų, Smulkiai supjaustytas česnakas – 1 šaukštas, Citrinos sultys – 1 šaukštas, Vanduo – 6 šaukštai, Druska ir pipirai – žiupsnelis Cukrus – 1 šaukštas 

Gaminimas: 

Kiaušinių trynius ir garstyčias sudėkite į dubenį bei viską suplakite elektriniu plaktuvu. Plakdami, maža srovele pilkite sumaištytą aliejų. Supylus visą aliejų ir padažas turėtų imti tirštėti, tuomet suberkite česnakus, cukrų, įpilkite citrinos sultis ir vandenį. Viską pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet dar plakite keletą sekundžių. Pagaminus majonezą, iš karto jo nevalgykite – leiskite jam pastovėti šaldytuve apie 2 valandas. 

Skanaus!