Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ vertybė yra kvalifikuotai padėti žmonėms labiau pažinti savo kūną ir pamilti sportą bei save.  Asmeninė trenerė Vaida Burinskaitė (32 m.) skatina bendruomenę būti fiziškai aktyvia ne tik sporto salėje, bet ir gyvenime. Vienas iš aktyvaus laisvalaikio pavyzdžių psichologinės, emocinės ir fizinės sveikatos gerinimui – tai žygiavimas.

 

Žygiavimą verta išbandyti  – tai tarsi meditacija 

Vaida yra sveikatingumo ir žygiavimo entuziastė, kurią šis laisvalaikio praleidimo būdas patraukė savo paprastumu, galimybe pailsėti nuo rutinos, praleisti daugiau laiko gamtoje ir patirti naujų įspūdžių. „Žygiai mano gyvenime atsirado ne taip seniai, tik prieš keletą metų. Žavėjausi draugais, kurie dažnai leisdavo laiką žygiuodami gamtoje, keliaudavo, taip ir mane prijungė į savo gretas. Pati nemažai laiko praleisdavau vaikščiodama su šunimi miškuose, nes norėjau daugiau laiko pabūti gamtos apsuptyje“, – sako trenerė.  

Žygiai gamtoje yra tarsi meditacija, kuri padeda geriau pažinti save, leidžia pailsėti protui ir maloniai atsikvėpti nuo kasdienės rutinos. Tai yra puikus būdas įsitraukti į aktyvesnį socialinį gyvenimą ir sutikti naujų bendraminčių. Žygiavimas kartu su savo artimaisiais ir draugais gali padėti iš naujo atrasti artumo bei bendrumo jausmą.

Įsimintiniausi Vaidos žygiai buvo Slovėnijos kalnuose ir Lietuvos pajūryje. „Daug gerų emocijų sukėlė žygis į aukščiausio Slovėnijos kalno viršūnę. Tai buvo mano pirmas žygis kalnuose ir tikiuosi, kad tikrai ne paskutinis, keliavome tris dienas. Lietuvoje įsimintiniausias savo paprastumu ir grožiu buvo žygis pajūriu išSmiltynės iki Juodkrantės birželio mėnesį. Tokie žygiai primena, kokie iš tikrųjų nesudėtingi yra mūsų kasdieniai poreikiai“, – savo įspūdžiais dalinasi „Apelsino“ sveikatingumo specialistė.

 

Kaip pasirinkti, į kokį žygį keliauti?

Kaip rekomenduoja Vaida, pirmiausia išbandykite save lengvesniame žygyje, nes taip bus lengviau suprasti savo poreikius ir interesus. Trenerė pataria, į kokius aspektus atkreipti dėmesį, prieš renkantis, į kokį žygį keliauti.

  • Įvertinkite savo fizines galimybes žygiuoti – ar neturite traumų bei kitų sveikatos problemų, kurios galėtų kelti diskomfortą žygiuojant.
  • Išsikelkite savo žygio tikslą – ar norite labiau pažinti gamtą, ar aplankyti naują miestą ir jo apylinkes.
  • Nuspręskite, ar norite žygiuoti individualiai, ar su kompanija.
  • Pagalvokite, ar tiesiog norite ilgo žygiavimo nesudėtingomis sąlygomis, ar siekiate žygiuoti su įvairiais iššūkiais, kliūtimis, kaip kalnai, nežinomi miškai, kuriuose gali tekti įveikti tekančias upes ir pan.
  • Įvertinkite laiką – ar tai bus vienos dienos žygis, o galbūt kelių dienų kelionė su nakvyne nameliuose, viešbučiuose ar palapinėse.

 

 

Žygiavimas skirtingais sezonais 

Sakoma, kad „nėra blogo oro, o tik netinkama apranga“. Taip ir žygiuojant, svarbiausia yra apranga bei avalynė. Ji turėtų būti patogi, pritaikyta būtent aktyviam laisvalaikiui, žygiams. „Kiekvienas metų laikas turi savo niuansus, todėl svarbu įvertinti oro sąlygas. Vasaros metu turėkite kepures, kremus nuo saulės, kurie padės apsisaugoti nuo perkaitimo ar nudegimų saulėje. Žiemos metu pasirinkite aprangą, kuri nebūtų per stora ar sunki. Rinkitės lengvą termo aprangą, kuri neapsunkintų ir nevaržytų judėjimo. Turėkite apsiaustus, kuprinių apsaugas nuo lietaus ar sniego, pasirinkite neperpučiamą ir drėgmei atsparią (nuo vėjo ir lietaus) aprangą bei avalynę. Taip pat svarbu įvertinti savo fizinį pajėgumą žygiuoti apsunkintomis sąlygomis – esant dideliam karščiui, vėjui, lietui ar sniegui. Sudėtingesnės oro sąlygos pareikalaus ne tik fizinių, bet ir psichologinių pastangų“, –  pagrindiniais žygių sezoniškumo patarimais dalinasi Vaida. 

 

Atmintinė ruošiantis žygiui pirmą kartą

Jeigu dar niekada nebandėte žygiuoti, bet norite išbandyti šią smagią pramogą, „Apelsino“ sveikatingumo specialistė Vaida paruošė pirmųjų žingsnių atmintinę:

  • Pirmam kartui rekomenduočiau žygiuoti su organizacija ar jau patirties turinčia draugija. Taip pirmas žygis bus sklandesnis ir išlaikysite motyvaciją žygiuoti kitą kartą.
  • Planuojantiems žygiuoti vieniems rekomenduočiau užsibrėžti norimą kilometražą ir pasirinkti jau šiek tiek pažįstamą lokaciją, kad būtų lengviau orientuotis aplinkoje.
  • Pirmiesiems žygiams rekomenduoju neviršyti 5 km atstumo. Žinoma, pasirenkamas atstumas labai priklauso nuo individualaus žmogaus fizinio pasirengimo.
  • Taip pat pirmam kartui rekomenduoju rinktis saugią lokaciją (arti miesto, kur važiuoja visuomeninis transportas), kad bet kokiu atveju būtų saugu ir paprasta grįžti arčiau namų.
  • Svarbu pasirūpinti patogia ir jau išbandyta avalyne bei apranga, turėti pakankamai vandens, pasiimti lengvą, nedidelį ir energijos suteikiantį užkandį.
  • Nebijoti sustoti ir pasidaryti pertrauką pagal poreikį, prisėsti ir pailsėti. 
  • Svarbu pasirūpinti žemėlapiu ar maršruto informacija, įvairiomis telefono programėlėmis, kurios padės orientuotis naujoje aplinkoje ir pasiekti savo tikslą. 

 

Patarimai net ir patiems didžiausiems žygiavimo entuziastams

Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį žygio metu net ir patiems didžiausiems entuziastams, kad žygio patirtis būtų kuo lengvesnė ir smagesnė? Vaidos patarimai, kas žygiavimui tinka ir netinka:

  • Žygiui netinka nauja, dar nedėvėta avalynė. Batai turėtų būti skirti aktyviam laisvalaikiui ir žygiams. Rekomenduojama vienu dydžiu didesnė avalynė.
  • Nesirinkite aprangos, kuri nepritaikyta aktyviam laisvalaikiui, yra nepralaidi orui. Svarbu sluoksniuoti rūbus.
  • Netinka sunki ir netalpi kuprinė, prikrauta per daug nepraktiškų daiktų.
  • Į žygį neimkite šilumai ir transportavimui nepritaikyto maisto. Nesineškite maisto dėžutėse ar kitose talpose, kurios paskui bus tuščios ir bereikalingai nešamos kuprinėse. Nesirinkite sunkiai virškinamo ar naudingomis medžiagomisnepraturtinto maisto.
  • Pasirūpinkite žemėlapiu, telefono programėlėmis, kurios padės orientuotis naujoje aplinkoje ir pasiekti savo tikslą.
  • Pasirinkus ilgos distancijos žygį, rekomenduojama nueiti bent pusę distancijos prieš žygį ir pasižiūrėti, kaip jaučiatės, ar žygio metu neišlįs užslėptos traumos bei kiti negalavimai.
Maloni žygio patirtis ir atsistatymas

Tam, kad žygio patirtis būtų turininga ir smagi, Vaida rekomenduoja turėti ausinukus, klausytis audio knygų, muzikos ar kitos vertingos informacijos. Galima pasiimti žaidimus klausimų forma (įvairios kortelės ir kt.). Taip pat praverčia paprastos žaidimų kortos, kuriomis galima paįvairinti pertraukėles. 

Kad po žygio būtų galima produktyviai, lengvai ir be didelių skausmų sugrįžti į darbus, svarbiausia yra tinkamas atsistatymas. „Po žygių tiesiog klausykite savo kūno, ko jam labiausiai reikia – ar tai būtų pakankamas kokybiškas miegas, ar sveikas ir savo sudėtimi turtin

gas maistas. Žinoma, visada svarbu gerti pakankamai vandens. Taip pat po žygių dažniausiai jaučiamas viso kūno nuovargis, kuriam dažniausiai nereikia jokių specialių praktikų, tikrai padės lengvi tempimo pratimai“, – sako sveikatingumo specialistė.

„Apelsino“ trenerę ir žygių entuziastę Vaidą nesustoti ir tęsti savo žygiavimo patirtis labiausiai motyvuoja patiriami įspūdžiai ir netikėtumai, kelionių iššūkiai bei aplankytos naujos vietos: „Tas nuostabus didžiavimosi savimi jausmas po įveikto žygio.“ 

 

Linkime ir Jums patirti trenerės Vaidos apibūdintą pasididžiavimo jausmą!

Na, o jei prieš leisdamiesi į žygį, norėtumėte šiek tiek pasiruošti – sustiprinti kūną, treniruoti ištvermę, kviečiame apsilankyti pas mus, sveikatingumo klubuose šeimai „Apelsinas“. Čia visiems pradedantiesiems siūlome išbandyti nemokamą įvadinę treniruotę, kurios metu treneris atlieks Jums SMART FIT instruktažą. Instruktažas apima kūno sudėties analizę, bazinių judesių ir laikysenos testavimą, sudaroma mini programa. 

Registruokitės ČIA. 

 

 

Mūsų klubus rasite PC „Grandus“ (Taikos pr. 66A) ir PC „Studlendas“ (H. Manto g. 90).