Vaikams svarbu kasdien aktyviai judėti bent 60 minučių

Treniruotės vaikams

Pasaulinė sveikatos organizacija yra numačiusi, kad vaikai (o taip pat ir visi žmonės) turi per dieną aktyviai praleisti bent 60 minučių. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ treneris Gediminas Simutis „Play 60“ grupinių užsiėmimų vaikams idėją parsivežė iš vasaros vaikų stovyklos Amerikoje: ten kiekvienas vaikas turėjo pasirinkti tam tikrą sportinį žaidimą ar aktyvią veiklą būtent 60-iai minučių. Ruošiantis rugsėjui ir naujiems mokslo metams, labai svarbu pagalvoti ir apie tai, kaip naudingai ir linksmai vaikai galėtų praleisti savo vaiką po pamokų. „Apelsino“ sveikatingumo specialistai – Gediminas Simutis ir Lukas Kiveris – vedantys „Play 60“ grupinius užsiėmimus, o taip pat ir asmenines treniruotes vaikams, pasakoja, kodėl sportas vaikams yra toks svarbus.  

Kaip vyksta „Play 60“ treniruotės vaikams?

Gediminas: „Play 60“ treniruotes pirmiausia pradedame nuo 10 minučių apšilimo, kurio metu mes didelėje salėje lėtai einame ir bėgame, o tada jau įvedamos visokias įdomybės, įvairūs klausimai, pavyzdžiui, ką šiandien valgėte pusryčiams, ir vaikai bėgdami atsako. Kadangi sportuojame 60 minučių, pagrindinėje treniruotės dalyje atliekame jėgos pratimus, tempimo pratimus, rato sistemos pratimus, turiu stebuklingą 7 minučių kombinaciją. Visuomet treniruotės pabaigoje 10 minučių mes žaidžiame įvairius judriuosius, kūrybinius ir išradingus žaidimus, pavyzdžiui, futbolas su dideliu kamuoliu naudojant tik rankas. Man labai svarbus treniruočių intensyvumas: jei vaikai turi išmaniuosius laikrodžius, aš ypač seku jų pulsą. „Play 60“ užsiėmimuose individualiai parenkamas krūvis pirmą kartą atėjusiems, pradedantiesiems ir jau pažengusiems sporte vaikams.

Treniruotės vaikams

Kokias vaikų savybes lavinate „Play 60“ treniruotėse? 

Lukas: „Play 60“ treniruočių metu pagrindinį dėmesį skiriu vaikų supažindinimui su sveikatingumu ir teisingu judesiu žaidimo forma, kad vaikams visa suteikiama informacija būtų patraukli.  Užsiėmimai prasideda nuo lavinamųjų žaidimų, skirtų jų fizinėms ypatybėms, socialiniams įgūdžiams bei charakterio savybėms lavinti, tuomet pamažu pereinama prie sekančios treniruotės dalies, skirtos išmokyti teisingai mankštintis. Taigi visos „Play 60“ treniruotės būna labai aktyvios ir tuo pačiu labai skirtingos.

Gediminas: Didelį dėmesį skiriu vaikų laikysenos gerinimui, todėl atliekame daug pilvo presą stiprinančių lentos pratimų, įvairių judesių su gimnastikos kamuoliais, stepais ir savo kūno svoriu. Taip pat laviname pačių vaikų kūrybinius sugebėjimus sugalvoti pratimus ir taip jie pradeda labiau pasitikėti savimi. Vaikai po aktyvios treniruotės išeina raudonais skruostais ir labai laimingi, o tėvai irgi lieka patenkinti matydami savo vaikučius gerai nusiteikusius ir fiziškai išsikrovusius. 

Treniruotės vaikams

Kokio amžiaus vaikai jau gali pradėti sportuoti?

Gediminas: „Play 60“ užsiėmimus rekomenduojame lankyti vaikams nuo 7 metų, tačiau pas mus yra buvę ir 5, ir 6 metų vaikų, o vidurkis 9–12 metų. Vaikai grupinius užsiėmimus pasirenka pagal savo subrendimo lygį. Kartais ateina vaikai, kurie lankė būrelius net nuo 3–4 metų, tai jie, nors ir jaunesni už kitus, jau yra labai gerai pasiruošę lankyti „Play 60“. Asmeninėse treniruotėse pas mane jauniausiam sportininkui buvo 4 metai, jis jau metus sportuoja kartu su manimi ir jam dabar suėjo 5-eri. Kai yra noras sportuoti ir pasitikėjimas treneriu, galima pradėti nors ir nuo šliaužtinukų. Aišku, „Apelsino“ treneriai visuomet profesionaliai prisitaiko ir laukia visų norinčių išbandyti sporto užsiėmimus – jei patiks, pasiliksite, o jei nepatiks – ieškosite ko nors tinkamesnio.

Lukas: Grupiniuose užsiėmimuose komfortiškai gali jaustis visi vaikai nuo 7 metų, nes tokio amžiaus jie jau puikiai įsilieja į visą skiriamą veiklą ir gali puikiai praleisti laiką su kitais vaikais. „Play 60“ programos sudarytos būtent taip, kad nekiltų jokių nesklandumų su mūsų jauniausiais. Su asmeniniu treneriu rimčiau sportuoti rekomenduočiau pradėti jau kiek vėliau, bent nuo 12 metų. Dirbant asmeniškai, yra atkreipiamas dėmesys į konkrečias vaiko problemas: laikysena, stabilumo trūkumas ir kitas. Individualioms vaiko problemoms spręsti yra sudaromos programos su tikslingais judesiais, o tai įpareigoja atlikti veiksmus, reikalaujančius daugiau sąmoningumo.

Treniruotės vaikams

Kokias treniruotes vaikams geriausia rinktis norint išspręsti laikysenos ar viršsvorio problemas? 

Gediminas: Norint išspręsti vaiko laikysenos ir viršsvorio problemas, rekomenduoju lankyti individualias treniruotes su asmeniniu treneriu. Visų pirma, mes atliekame nuodugnius tyrimus – SMART diagnostiką, – kurios metu įvertiname laikyseną, padarome kūno masės analizę ir tik tada pagal konkrečius duomenis sudėliojame tikslų sporto planą vaiko problemoms spręsti ir siekti asmeninių rezultatų. Grupiniai užsiėmimai todėl ir vadinami grupiniais, nes jie yra pritaikyti visiems vaikams, o ne kiekvienam atskirai, nors aišku, vis tiek atsižvelgiame į individualius duomenis, tik jau ne taip maksimaliai kaip asmeninėse treniruotėse. 

Kada vaikams geriau rinktis grupines treniruotes, o kada – su asmeniniu treneriu?

Gediminas: Grupines treniruotes vaikui rinktis geriau yra tada, kai jis jaučia, kad mėgsta daugiau pašėlti, nori daugiau aktyvumo. Jeigu pats vaikas ir tėveliai mato, kad jau yra tam tikrų koreguotinų vietų, tada tikrai geriau rinktis asmenines treniruotes. Taip pat galima derinti tiek grupinius, tiek ir individualius užsiėmimus, tuomet vienur vaikas daugiau sportuoja žaidybine forma bei socializuojasi su kitais vaikais, o su asmeniniu treneriu jau konkrečiai siekia reikalingų fizinės sveikatos pokyčių. Su vaikais, kurie sportuoja pas mane asmeniškai, mes dažniausiai ruošiamės kokioms nors varžyboms. Su manimi dabar kartu sportuoja 4 bei 8 metų brolis su sese ir jie jau sudalyvavo net 5-eriose varžybose. Taigi, labai svarbu turėti išsikėlus sporto su asmeniniu treneriu tikslą. Žinoma, labai dažnai sprendžiame laikysenos, viršsvorio problemas ir geriname bendrą fizinį tonusą. 

Lukas: Grupines treniruotes rekomenduoju rinktis norint palaikyti fizinį aktyvumą bei praleisti gerai laiką. Asmeninės treniruotės labiau skirtos dirbti individualizuojant krūvį, prisitaikant prie kiekvieno vaiko poreikių ir jo galimybių. Su asmeniniu treneriu sportuojantys vaikai dažniausiai nori sustiprėti, o aš kaip specialistas galiu pastebėti ir kitas problemines vietas, kurioms reikia skirti dėmesio ir darbo, pavyzdžiui, stabilumo trūkumas, kurį galima pastebėti pas dažną vaiką ir paauglį.

Treniruotės vaikams

Kiek kartų per savaitę vaikams sportuoti yra optimalu?

Gediminas: Kadangi vaikai dabar tikrai per mažai juda dėl visų naujausių kompiuterinių technologijų ir net nebesurenka kasdienio 10 000 žingsnių krūvio, iš kurių bent pusė turėtų būti daug intensyvesni, todėl Apelsine ne veltui yra sukurta „Play 60“ treniruotė – tam, kad vaikas ateitų ir 60 minučių aktyviai pajudėtų. 3 kartai per savaitę yra būtinos palaikomosios treniruotės, nes per dieną vaikui reikia bent 60-ies minučių aktyvios sportinės bei žaidybinės veiklos. Sporto vaikui tikrai nebus per daug! 

Nuo rugsėjo sveikatingumo klubas šeimai „Apelsinas“ kviečiame vaikus išbandyti „Play 60“, „Zumba Kids“, kineziterapines mankštas ir treniruotes su asmeniniu treneriu. Tikrai išsirinksite vaikams labiausiai patinkančias ir naudingas sveikatai bei aktyviam poilsiui po pamokų treniruotes. 

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai