Rytinės treniruotės

Ar kada svarstėte pradėti sportuoti rytais, kad visa likusi diena būtų laisva ir produktyvi? Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ sveikatingumo specialistai – Eglė Vitkevičiūtė ir Girėnas Lekys – pasakoja apie tai, ar naudinga pradėti savo dieną sportu, pataria, kokio intensyvumo grupines treniruotes geriausia rinktis iš ryto, kaip atsistatyti ir pasiekti didžiausios naudos sau.   

Ar naudinga savo dieną pradėti sportu ir kodėl?

Eglė: Savo dieną pradėti sportu tikrai yra naudinga! Pirmiausia todėl, kad jūs daug greičiau išsibudinsite plaučiai ir smegenys gaus daugiau deguonies. Sportas teigiamai veikia visų nuotaiką ir darbingumą jausitės žvalūs, turėsite daugiau energijos ir pasitikėjimo  savimi.

Girėnas: Kas gali būti geriau nei treniruotė ryte? Nebent kavos puodelis ☺. Tačiau pasirinkus abu – idealus dienos pradžios derinys. Sportas ryte suaktyvina visą organizmą, pramankština raumenis, išjudina sąnarius, pagerina protinę veiklą. Pasikrovus geros energijos lengviau kibti į darbus, todėl keliamės ir savo dieną pradedame sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ su pačiomis geriausiomis treniruotėmis!

Rytinės treniruotės

Kokias grupines treniruotes patartumėte rinktis rytais?

Eglė: Rytais patarčiau rinktis lėtesnio intensyvumo treniruotes, kad organizmas nepatirtų staigaus streso tik pabudus iš miego. Rekomenduoju kalanetiką, pilatesą, stuburo ir sąnarių mankštą. Geram dienos nusiteikimui svarbi mankštos harmonija tai yra muzika, kvėpavimas ir judesys kartu.

Girėnas: Kai kurie žmonės mėgsta rytus pradėti nuo jogos ar lėtos mankštos, kiti – energinai, su muzika. Tad patarčiau rinktis tokią treniruotę, po kurios jaustumėtės puikiai, geros nuotaikos ir energingi, po kurios galėtumėte pasakyti: „Mano diena prasidėjo prasmingai“. Rekomenduoju rinktis kūno dizainą – treniruotės metu skamba linksma muzika, atliekami įvairūs pratimai visam kūnui, intensyvumas yra vidutinis, o treniruotės pabaigoje atliekami tempimo pratimai. Kūno dizaino treniruotė – tai visas komplektas gerai dienos pradžiai!

Kaip geriausia atsistatyti po sporto ryte, kad visą dieną žmogus nesijaustų pavargęs, o kaip tik priešingai, jaustųsi žvalus ir produktyvus?

Eglė: Rytinė mankšta neturėtų būti per stipri, kad iš jūsų neišspaustų apelsinų sulčių ☺. Juk diena tik prasideda ir turi užtekti jėgų kitiems darbams. Po rytinės mankštos būtinai gerkite vandens ir sveikai papusryčiaukite.

Girėnas: Kiekvienas turi savo individualų metodą. Po treniruotės būtini tempimai, kurie padeda raumenims atsipalaiduoti, sumažinti įtampą. Taip pat nereikėtų pamiršti ir sveikos mitybos. Po treniruotės persivalgius dings energija, kadangi ji visa bus nukreipta į virškinimą, todėl jausitės pavargę ir neproduktyvūs.

Girėnas Lekys

Kaip geriausia derinti grupinių treniruočių intensyvumą? Kiek kartų per savaitę geriau rinktis didesnio intensyvumo treniruotes ir mažesnio?

Eglė: Grupines treniruotes svarbu rinktis individualiai ir atsakingai pagal savo fizinį pajėgumą. Žinoma, pasirinkite sau patinkančias norimas treniruotes, o Apelsine tikrai atrasite savo mėgstamiausias, nes pasirinkimas labai platus ir įvairus. Jei dirbate sėdimą darbą ir nedaug judate, išbandykite didesnio intensyvumo kardio treniruotes, o jei dirbate aktyvų fizinį darbą, pamėginkite ramesnio tempo treniruotes. Nėra vienos taisyklės, kokias grupines treniruotes rinktis ir kiek kartų per savaitę. Geriausia išbandyti visas ir, stebint savo savijautą bei emocijas, atrasti veiksmingiausią su treniruočių derinį ir sporto laiką .

Girėnas: Derinti ir keisti treniruočių intensyvumą būtina! Nuolat renkantis vienodo intensyvumo treniruotes, organizmas ir kūnas pripranta prie krūvio, todėl progresavimas sustoja ir treniruojantis tik palaikoma forma. Tik derinant skirtingas treniruotes galime kūnui sukelti iššūkių ir taip lengviau pasiekti rezultatų. Kiek kartų sportuoti ir kokio intensyvumo treniruotes rinktis priklauso nuo žmogaus užimtumo ir gyvenimo būdo, tačiau ypač svarbu nepamiršti poilsio. Pasirinkimo pavyzdys: pirmą dieną renkamės žemo intensyvumo treniruotę, antrą – aukšto, o trečią – poilsis. Po kurio laiko, pavyzdžiui 3 mėn., patartina keisti savo treniruočių grafiką, kad kūnas vėl gautu naujų iššūkių.

Eglė Vitkevičiūtė

Koks skirtumas tarp sporto ryte ir sporto vakare, kada geriau treniruotis ir nuo ko tai priklauso?

Eglė: Negalime teigti, kad sportuoti ryte arba vakare yra geriau. Kiekvienas turime individualų biologinį ritmą, vidinį laikrodį, kuris lemia, kada užmiegame ir pabundame, juk vieni esame „pelėdžiukai“,  kiti „vyturiai“. O gal mums patogiausias laikas mankštai yra vidurdienis? Svarbiausia tai, kad mes pradėtume sportuoti ir tai taptų įpročiu. Juk mūsų gyvenimo būdas nulemia, ar džiaugsimės savo sveikata dabar ir ateityje.

Girėnas: Čia labai subjektyvus dalykas, kadangi vieni mėgsta daugiau pamiegoti ir turėti ilgesnius vakarus, kiti priešingai – pradėti dieną anksčiau ir eiti miegoti saulei nusileidus. Sporto ryte pliusai tie, kad po fizinio krūvio pagerėja kraujotaka, smegenų veikla ir pasikrauname geros energijos visai dienai, ji tampa ilgesnė ir prasmingesnė. Visgi tik atsikėlus užsiimti fizine veikla nėra gerai, kadangi organizmui reikia laiko pabusti. Skirtingai nuo žmogaus, tai gali trukti nuo 15 minučių iki 1 valandos. Sportas vakare turi savų pliusų – visi sąnariai ir raumenys per dieną yra pramakštinti, iš treniruotės paprastai nereikia niekur skubėti, be to, galima atsikratyti streso, blogos nuotaikos ir energijos, susikaupusios per dieną. Tačiau yra ir neigiama pusė: jei treniruotės vyksta vėlai ar po jų netrukus einame miegoti, suaktyvėję visi organizmo procesai neleis užmigti ir pailsėti, kadangi kūnas ir protas pasiruošę darbui. Po treniruočių miegoti reiktų eiti praėjus 3–4 valandoms. Geriausia tai, kad sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ pagal savo asmeninį poreikį galima pasirinkti treniruotes tiek ryte, tiek vakare.

„Apelsino“ klientai grupines treniruotes lanko nemokamai! 

Jei nesate klubo narys, kviečiame išbandyti sveikatingumo klubą šeimai „Apelsinas“ nemokamai: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai

Daugiau apie „Apelsine“ vykstančias grupines treniruotes ir jų naudą sužinokite: treniruotės

Grupinių treniruočių tvarkaraščius rasite čia: tvarkaraščiai