Vasaros sezonu reikėtų vadovautis tam tikrais mitybos principais, kurie padėtų sėkmingai siekti sveikos gyvensenos rezultatų. Labiausiai džiaugiamės šviežiomis uogomis, vaisiais, daržovėmis, tačiau kartais nepagalvojame, kaip geriausia juos pasirinkti ir kiek valgyti bei kokių esminių principų nepamiršti. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė dalinasi mitybos patarimais vasarai.

Į kokius sveikos mitybos principus labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį vasaros sezonu? 

Karštu oru daugiau prakaituojame, todėl būtina suvartoti daugiau skysčių, tačiau ne vaisvandenių ar saldintų bei alkoholinių gėrimų, o būtent mineralinio ir paprasto vandens. Valgykite daugiau ir kuo įvairesnių sezoninių daržovių, vaisių bei uogų. Valgydami kilogramais tik braškes ir arbūzus tikrai nesukaupsite visų reikalingų vitaminų. Siekiant stiprinti imunitetą, būtina valgyti kuo įvairesnį maistą ilgą laiką. Tai reiškia, geriau saikingai mėgautis visomis vasaros gėrybėmis nei prisivalgyti braškių iki soties dukart per vasarą. Organizmui per dieną reikia gauti daugiau kaip 50 įvairių medžiagų, todėl vasaros metu nepamirškite ir to, ką valgote žiemą: žuvies, riešutų, sėklų, kruopų. Taip pat naudokite kuo daugiau šviežių prieskoninių žolelių ir ruoškite jų atsargas šaltajam sezonui, kad ir mums įprastus krapus bei petražoles. Prieskoninės žolelės turi naudingų medžiagų organizmui, o jas taip dažnai pamirštame.

Sezoninės daržovės

Ar vasarą svarbu praturtinti savo racioną sezoniniais vaisias, daržovėmis ir uogomis?

Žinoma, svarbu. Vien todėl, kad didžiąją metų dalį negalime įsigyti daugelio šviežių, kokybiškų uogų, vaisių, daržovių, vasara – tam idealus metas. Atvežtinės uogos ir ką tik nuskintos skiriasi ne tik maistinių medžiagų kiekiu, bet ir cheminių medžiagų, kurios skirtos gėrybes nugabenti tolimus atstumus nesugedusias. Uogos, vaisiai, daržovės yra ir įvairių antioksidantų, skaidulinių medžiagų šaltinis, vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl valgydami jas sveikatiname savo organizmą. Prie griliaus maisto taip pat valgykite kuo įvairesnių daržovių ir vaisių. Būtent daržovėse, vaisiuose, uogose yra gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja kancerogenines medžiagas organizme, kurių gauname valgydami ant ugnies keptą maistą.

Esant didesniems karščiams, valgyti tiesiog nesinori, ir priešingai, atvėsus orui, norisi labiau kaloringo maisto. Ar tokia nepastovi mityba yra sveika ir kaip geriausia ją suderinti?

Tokia mityba yra natūralus gamtos procesas. Svarbiausia klausyti savo organizmo, jį tinkamai suprasti ir nevalgyti to, ko visiškai nesinori. Mityba visus metus turi atitikti mūsų poreikius, bet taip pat turi būti įvairi ir saikinga. Tenka pripažinti, kad negyvename tokiame šaltame krašte, kad jau pirmąją rudens dieną reikėtų pradėti valgyti riebius patiekalus, tokius kaip kiaulienos kepsniai su grybų padažu ar riebūs saldumynai vien tam, kad nesušaltumėme. Reikėtų suprasti, kad šaltu metų laiku visgi labiau norisi šilto, o ne riebaus maisto. 

Pagrindinis vasaros desertas – ledai, tačiau ar sveika rinktis parduotuvėje parduodamus ledus? 

Net parduotuvėje galima išsirinkti sveikatai palankių ledų, tik reikia atidžiai skaityti etiketes. Geriausia rinktis tokius ledus, kurių ingredientų sąrašas trumpiausias ir kuriame nėra pridėtinių augalinių riebalų (nebent ledas su vafliuku) bei E priedų. Taip pat stenkitės rinktis tokius ledus, kurių sudėtyje yra kuo mažesnis cukraus kiekis – jis turėtų būti ne didesnis nei 5 gramai cukraus 100 gramų ledų. Galima rinktis vaisių, uogų sorbetus ir šerbetus ir žinoma, viską gamintis namuose.

Cukinijų suktinukai

Gal galite pasidalinti keletu lengvų ir greitai paruošiamų užkandžių receptų?

Cukinijos suktinukai su varške. Reikės: mažos cukinijos, varškės, fetos sūrio, krapų, granato sėklų. Cukiniją supjaustyti juostelėmis, pagal visą cukinijos ilgį. Supjaustytus cukinijos griežinėlius apibarstyti norimais prieskoniais ir pakepti orkaitėje kol suminkštės. Varškę sumaišyti su fetos sūriu, krapais bei granato sėklomis. Gautą masę tepti cukinijos griežinėlį ir susukti.

Sūrio salotos su arbūzu. Ingredientai: arbūzas, fetos sūris, alyvuogės, raudonasis svogūnas, citrina, alyvuogių aliejus. Supjaustyti arbūzą kubeliais, svogūną supjaustyti griežinėliais, ant viršaus pabarstyti fetos sūrio, alyvuogių, apšlakstyti citrinos sultimis ir aliejumi.

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ įsigiję metinę narystę, gausite net 2 sveikos mitybos planus dovanų!

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ galite užsisakyti subalansuotos mitybos planą arba vegetariškos mitybos planą, kurį sudarys dietistė Rūta Genutė. Mitybos planas yra sudaromas individualiai – atsižvelgiama į jūsų gyvenimo būdą, darbo ir sporto režimą, gaminimo galimybes bei mėgstamus ir nemėgstamus produktus.

Užsisakyti galite čia:

Subalansuotos mitybos planas svorio mažinimui, didinimui arba išlaikymui.

Vegetariškos mitybos planas pilnavertei subalansuotai mitybai.