Kiekviena šventė neatsiejama nuo patiekalų, kuriais būtų galima pasimėgauti ir palepinti mylimą žmogų. Šv. Valentino diena – puiki proga išbandyti ką nors naujo, gardaus ir sveiko! Kokius produktus rinktis, kokiais patiekalais paįvairinti kasdienybę ir kokių svarbiausių principų reikėtų nepamiršti sveikos mitybos puoselėtojams? Naudingais patarimais dalinasi sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė.

Kokius produktus rekomenduotumėte rinktis romantiškiems Valentino dienos pusryčiams?

Romantiški Valentino dienos pusryčiai – puiki proga išbandyti dar neragautus maisto produktus. Tradicinę avižinę košę galima būtų pakeisti įdomia alternatyva – burnočio sėklų koše, pagardinta kakava, arba bolivinės balandos koše su avokadu ir špinatais. Aktyvūs žmonės savo pusryčiams dažnai renkasi kiaušinius – rekomenduoju išmėginti omleto keksiukus su paprikos ir fetos sūrio įdaru arba avokade keptą kiaušinį. Gomurį visada palepins viso grūdo duonos sumuštinukai su žemės riešutų sviestu, apelsinais ar granatų sėklomis. Taip pat gali nustebinti sumuštinis su lašišos ir varškės užtepėle, papuoštas kivių griežinėliais.

Kaip patiekalams būtų galima suteikti gražios meilės simbolikos?

Patiekalų išvaizda ir kitoniškas pateikimo būdas sužavi kiekvieną. Visus įprastus maisto produktus galime sukomponuoti eksperimentuojant su neįprastais produktais ir tai jau bus ypatingi romantiški pusryčiai. Jei Šv. Valentino dienos pusryčius norite pradėti simboliškai,  naudokite širdelės formos indelius – galite iškepti pilno grūdo miltų blynelius su linų sėmenimis, trintais bananais ir kanapių baltymais. Dar keletas širdelės formos patiekalų variantų: orkaitėje kepti varškėčiai arba kiaušiniai. Be to, raudonos spalvos patiekalams suteiks raudonų vaisių ir daržovių tyrės.

Ką patartumėte valgyti ir ko nevalgyti pietums?

Svarbiausia, kad pietūs būtų subalansuoti. Tai galima padaryti pusę lėkštės užpildžius daržovėmis ir nepamirštant baltymų – žuvies, ankštinių daržovių, mėsos – bei angliavandenių, kurių gausu kruopose. Šie maisto produktai gali būti ruošiami ir tiekiami atskirai arba gaminami kartu troškinio, apkepo, salotų ar sriubos pavidalu. Pietums nederėtų rinktis vien tik atskirų maisto produktų, kuriuose gausu angliavandenių, su riebiais priedais – pavyzdžiui, makaronų su padažu. Šis maisto derinys yra sudėtingiau virškinamas, todėl sukelia sunkumo jausmą. Jei didžiulio alkio nejaučiate ir nelaukia sunki treniruotė, pietums galite rinktis lengvesnį variantą – tai salotos su ankštinėmis daržovėmis (avinžirniais, lęšiai, šparaginėmis pupelėmis, spindulinėmis pupuolėmis), žuvimi, baltymingu ir liesu sūriu, kiaušiniais, mėsa.

Kokiais receptais būtų galima nustebinti per Valentino dienos vakarienę?

Nesudėtingas, bet labai skanus pasirinkimas – vištiena, kepta su trintomis spanguolėmis. Tereikia vištieną ištrinti norimais prieskoniais, rekomenduočiau čiobreliais, ir kepti orkaitėje įsukus į kepimo popierių, kuris neleis vištienai išdžiūti. Šaldytas ar šviežias spanguoles užkaiskite puode su cinamono lazdele ir žiupsneliu pipirų, šiek tiek pavirus padažas bus paruoštas. Patiekti galite su lengvomis salotomis.

Žuvies gerbėjams patiks lašiša su riešutų plutele ir ryžių garnyru su granatais. Lašišos gabalėlius apvoliokite smulkintuose riešutuose ir kepkite orkaitėje, o išvirtus ryžius sumaišykite su granatų sėklomis. Daržovių garnyrui galite rinktis orkaitėje keptus burokėlius, pomidorus ar šviežias salotos.

Nustebinti gali ir varškės bei cukinijų apkepas su lašiša. Tereikia pertrintą varškę sumaišyti su kiaušiniu, krapais, stambiai tarkuota bei nusunkta cukinijos mase, pilno grūdo miltais. Į kepimo indą sudėjus pusę gautos varškės masės, sluoksniu sudėkite lašišą, o ant viršaus likusią varškės masę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40–50 minučių. Patiekite su graikiško jogurto, citrinos sulčių ir krapų padažu.

Kokią sveiką alternatyvą būtų galima padovanoti mylimam žmogui vietoj šokoladinių saldainių?

Dovanokite tikrą šokoladą. Skirtingus skonio receptorius suaktyvins ir nepaliks abejingų šokoladas su druskos kristalais, pipirais, imbieru, šafranu ar kitais netradiciniais priedais. Šiandien saldžių, skanių alternatyvų yra daugybė – užsukite į sveiko maisto parduotuvėles ir tikrai rasite gardžių variantų, pavyzdžiui, panašius į „Raffaello“ saldainius tik kur kas sveikesnius. Vienas įdomesnių pasirinkimų – šaltyje džiovintos uogos, sūris, alyvuogės. Be abejonės, neatrasti skoniai paliks kur kas didesnį įspūdį nei daugelio dovanojami šokoladiniai saldainiai. Žinoma, pagaminti sveiką bei gardų desertą galite ir patys!

Kokias desertais galima būtų sau leisti pasilepinti?

Tais, kurių trokštame labiausiai! Būtent toks pasirinkimas nuslopins hormonų audrą, suteiks pasitenkinimo ir paveiks emociškai. Juk uždraustas vaisius visada yra trokštamiausias. Gal geriau leisti sau vieną kartą pasimėgauti tuo, kuo labiausiai norisi, nei būti sudirgus nuo minčių „šito valgyti negaliu“.

Kokių sveikos mitybos principų reikėtų nepamiršti per šią romantišką šventę?

Visų pirmą, derėtų nepamiršti, kad po šios šventės lauks sekanti diena. Tam, kad nereikėtų į kitą dieną „atsinešti“ sąžinės graužaties dėl persivalgymo, pajuskite saiką ir mėgaukitės kompanija. Tie patys sveikos mitybos principai galioja kasdien, ar tai būtų Valentino šventė ar bet kuri kita diena. Nepamirškite vaisių, daržovių, vandens ir savo individualaus mitybos režimo.

Dėkojame už sveikos mitybos patarimus Rūtai Genutei – sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistei, klinikos „Mama, aš sergu“ dietistei, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos specialistei, Lietuvos dietologų draugijos narei, straipsnių apie mitybą autorei. Rūta Genutė konsultuoja bei moko vaikus ir suaugusius svorio mažinimo, mitybos balansavimo principų. Dietsitė taip pat  sudaro mitybos planus, dirba su sportuojančiais asmenimis bei padeda formuoti sveikos gyvensenos įpročius. Rūta teigia, kad žinojimas nieko nekeičia, tik suplanuoti veiksmai gali padėti pasiekti rezultato.

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ galite užsisakyti subalansuotos mitybos planą arba vegetariškos mitybos planą, kurį sudarys dietistė Rūta Genutė. Mitybos planas yra sudaromas individualiai – atsižvelgiama į jūsų gyvenimo būdą, darbo ir sporto režimą, gaminimo galimybes bei mėgstamus ir nemėgstamus produktus.

Užsisakyti galite čia:

Subalansuotos mitybos planas svorio mažinimui, didinimui arba išlaikymui.

Vegetariškos mitybos planas pilnavertei subalansuotai mitybai.