Nors per šias šventes į svečius nesugūžės giminės ir artimi draugai, tačiau prie šventinio stalo vis tiek sėsime. Trūksta idėjų, ką pagaminti kitaip nei praėjusiais metais? Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė atskleidžia aktualiausias šventinių patiekalų ruošimo paslaptis ir dalinasi įdomiais, gardžiais ir sveikais receptais.

Kokiais ingredientais patartumėte praturtinti savo Kūčių ir Kalėdų šventinį stalą?

Natūraliais prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis, nes mes jų vartojame gerokai per mažai, išskyrus druską. Ciberžolė, pipirai, cinamonas turi nepaprastų savybių, kurios ypač  teigiamai veikia mūsų sveikatą. Šventinius patiekalus naudingiau ruošti iš sezoninių vietinių daržovių nei iš importuotų pomidorų arba agurkų. Ingredientus šventiniam stalui reikėtų rinktis liesesnius, juk suvalgome ir taip nemažai patiekalų. Gaminkite skaniai, kad nereikėtų papildomai patiekti padažų. Rinkitės šviežius produktus, o ne pusfabrikačius ar konservuotus produktus, gaminkite patys nuo a iki z. Jei gaminsite silkės patiekalus – rinkitės žuvį su galva, jei kepsite kalakutą – pirkite ne marinuotą.

Kokių produktų geriau vengti, siekiant nepersivalgyti?

Saldintų gėrimų, padažų, konditerijos gaminių su įvairiais riebiais pertepimais, desertų. Svarbiausia nesėsti prie šventinio stalo išbadėjus ir visą dieną nė kąsnio neturėjus, nes tada maistas stipriai dirgins vaizdu bei kvapais ir nepersivalgyti bus sudėtinga. Pasijutę sotūs, tiesiog nustokite valgyti ir padarykite bent keletos valandų pertrauką, o tuomet jau galima grįžti prie stalo ir paragauti ko dar norisi. Jei ant šventinio stalo atsiduria itin kaloringas, nelabai sveikas, o dar taip seniai ragautas patiekalas, tai pasilikite jį pabaigai ir suvalgę išsvajoto patiekalo, neužgerkite skysčiu, kad kuo ilgiau jaustumėte jo skonį burnoje. Tokiu būdu „uždrausto“ patiekalo nesuvalgysite per daug, o pasotinsite ir patenkinsite ne tik skrandį, bet ir smegenis.

Atskleiskite, kokios Jūsų, kaip dietistės, sveikų, bet tuo pačiu šventinių patiekalų ruošimo paslaptys?

Per šventes mėgstu tradicinius patiekalus, bet nemėgstu sunkumo jausmo skrandyje, todėl išmokau gaminti kiek kitaip. Visų pirma, jokio maisto neverdu aliejuje, nepaniruoju džiuvėsėliuose ar pan. Naudoju daug prieskoninių žolelių, kurios padaro maistą dar kvapnesnį, pikantiškesnį. Gaminant patiekalus, kartais juos tenka apkepti keptuvėje, pavyzdžiui, svogūnus ar morkas. Apkepimui naudoju ghi sviestą arba alyvuogių aliejų, jei apkepu itin trumpai, vėliau įpilu šiek tiek vandens ir taip daržovės neperkepa, neprisvyla ir riebumo nesijaučia. Norint iškepti skanius patiekalus, naudinga juos kepti kuo žemesnėje temperatūroje, taip atsiskleis, pavyzdžiui, mėsos skonis ir ji bus sultinga. Yra daugybė skanių patiekalų, mišrainių be majonezo, vietoj jo naudoju jogurtą, jį galima sumaišyti su avokadu ar kefyru.

Pasidalinkite įdomiausiais Kūčių stalo receptais.

Lašišos, anakardžio riešutų ir batato trio. Ingredientai: lašiša (sūdyta), anakardžių riešutai (mirkyti keletą valandų), batatas, citrinos sultys, krapai. Batatus supjaustome apvaliais griežinėliais, apibarstome česnaku, pipirais ir kepame orkaitėje apie 15–20 minučių 180°C temperatūroje. Išėmus batato griežinėlius, leiskite jiems atvėsti. Į smulkintuvą sudedame mirkytus ir nusunktus riešutus, lašišą, krapus, citrinos sultis ir viską smulkiname pulsavimo principu. Jei trinti yra sunku, galima įpilti šiek tiek virinto vandens. Gautą tyrę tepame ant batato griežinėlių ir apibarstome smulkintais krapais.

Kepti silkės suktinukai. Ingredientai: silkės filė juostelės, džiovintos spanguolės, džiovintos slyvos, džiovinti abrikosai, baltasis svogūnas, apelsinas. Marinatui reikės: baltojo vyno acto, vandens, alyvuogių aliejaus. Į kepimo skardą dėkite supjaustytus apelsino griežinėlius tol, kol užsidengs skarda, o ant jų viršaus – svogūno griežinėlius. Susukite silkės juosteles ir sudėkite į skardą su apelsinais bei svogūnais, gausiai apibarstykite džiovintais smulkintais vaisiais. Paruoškite marinatą ir jį supilkite į skardą kartu su ingredientais. Skardą uždenkite kepimo popieriumi ir kepkite orkaitėje apie 1 valandą iki 180°C temperatūroje.

Avinžirnių salotos su burokėliais ir kanapių sėklomis. Ingredientai: avinžirniai (mirkyti ir išvirti), morkos (apvirtos), burokėliai (virti), aliejus (šalto spaudimo), kanapių sėklos (ne maltos). Kanapių sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje. Virtus burokėlius ir morkas supjaustykite kubeliais, o mirkytus avinžirnius išvirkite. Į dubenį sudėkite dar šiltus avinžirnius, morkas, burokėlius, apipilkite aliejumi, išmaišykite ir apibarstykite kanapių sėklomis.

Pasidalinkite sveikais receptais Kalėdiniam stalui.

Vištiena su apelsinais ir šalaviju. Ingredientai: vištienos ketvirčiai, apelsinų sultys (šviežios), medus, pipirai, kmynai, alyvuogių aliejus, šalavijo lapeliai. Marinatui paruošti išmaišykite apelsino sultis su medumi ir kitais prieskoniais. Marinatu užpilkite vištieną ir palaikykite šaldytuve keletą valandų. Kepimo skardą išklokite  kepimo popieriumi, sudėkite vištienos ketvirčius, o ant jų viršaus gausiai užbarstykite šalavijo lapelių. Kepkite orkaitėje iki 180 °C temperatūroje apie 60 minučių. Šalavijas ir apelsino sultys suteiks nepaprasto skonio. Patiekite su norimomis salotomis.

Tobulos perlinių kruopų salotos su feta sūriu ir burokėliais. Ingredientai: perlinės kruopos, feta sūris, burokėliai (švieži), alyvuogių aliejus, čiobrelis. Išvirkite perlines kruopas. Burokėlius supjaustykite griežinėliais ir apipilkite šlakeliu aliejaus bei pabarstykite čiobreliais, tuomet dėkite kepti į orkaitę apie 20 minučių iki 180 °C temperatūroje. Į lėkštę dėkite keptus burokėlių griežinėlius, ant jų – virtas perlines kruopas bei apibarstykite smulkintu  feta sūriu ir čiobreliais.

Šokoladinis avokadų skanėstas. Ingredientai: avokadai (minkšti), bananas, kakava (nesaldinta), apelsinas. Avokadą, bananą, kakavą sudėkite ir supilkite pusės apelsino sultis į smulkintuvą, viską sutrinkite iki vientisos masės. Pateikimui: gautą masę nedideliais kiekiais sudėkite į indelius ir papuoškite plonais apelsino griežinėliais.

Ar jau suplanavote visas Kalėdų dovanas? Jei norite padovanoti artimiausiems žmonėms gerėjančią sveikatą ir gražėjančią išvaizdą, rinkitės sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dovanų kuponą!