Stuburo ir sąnarių mankšta – nesudėtinga ir labai naudinga!

Nuolat jaučiate sąstingį savo kūne, nugaros skausmus, stresą, įtampą? Atraskite lengvesnio judėjimo džiaugsmą iš naujo! Stuburo ir sąnarių mankštą sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ veda profesionalūs kineziterapeutai, kurie užtikrina, kad treniruodamiesi nepakenktumėte sau, o pratimai teiktų didžiausią naudą sveikatai.  

Eglė Vitkevičiūtė Baužienė dirba sveikatingumo klube šeimai Apelsinas ketverius metus, yra asmeninė ir grupinių treniruočių instruktorė, kineziterapeutė. Eglė veda stuburo ir sąnarių mankštą, kalanetiką, treniruotę vaikams Play 60. Sveikatingumo specialistės motyvuojantis devizas – judesys ir šypsena yra kelias į sveikesnį gyvenimą!

Kodėl jūs, kaip trenerė, pasirinkote vesti stuburo ir sąnarių mankštos treniruotes?

Kadangi mano specialybė trenerė – kineziterapeutė, man labai įdomi žmogaus galimybė pasveikti, taikant tinkamą judesį, būtent todėl pasirinkau vesti stuburo ir sąnarių mankštos treniruotes „Apelsine“.

Kam skirta stuburo ir sąnarių mankšta?

Stuburo ir sąnarių mankšta tiks kiekvienam, nepaisant amžiaus – tai gali būti paauglys, senjoras ar vidutinio amžiaus žmogus. Treniruotė skirta visiems, kurie jaučia nugaros skausmus, sąnarių sąstingį ar tiesiog susikaustymą nuo sėdimo darbo, o gal pertempti raumenys nuo monotoniškų judesių.

Ar naudinga ateiti į treniruotes ir tiems, kurie neturi jokių nusiskundimų?

Nereikėtų laukti, kol pradėsite jausti skausmus savo kūne. Visada geriau užbėgti ligoms už akių, todėl kviečiame ir visiškai sveikus, jokių nusiskundimų neturinčius žmones. Stuburo ir sąnarių mankšta gerina laikyseną, stiprina vidinius raumenukus, o tai labai svarbu visiems ir profilaktiškai.

Kokia stuburo ir sąnarių mankštos nauda žmogui?

Didžiausia šios mankštos nauda yra ta, jog atsargiai bei saugiai išjudinami visi sąnariai, ištempiami ir atpalaiduojami raumenys, o dėl to mažėja skausmai, stabilizuojamas stuburas.

Kokie pagrindiniai stuburo ir sąnarių mankštos principai?

Stuburo ir sąnarių mankštos pagrindiniai principai – tai fiziniai pratimai, kurie yra svarbiausi mūsų skeleto ir raumenų vaistai. Taisyklingas judesys atpalaiduoja raumenis, mažina stuburo apkrovą, didina stuburo judesių amplitudę, lankstumą. Treniruotės metu pirmiausia atsargiai  išjudiname visus sąnarius, ištempiame raumenis, geriname elastines savybes. Mankštindamiesi pageriname kraujotaką ir medžiagų apykaitą nugaros raumenyse, tuomet mažėja spazmai ir skausmai. Vengiame staigių pasisukimų ir didelio intensyvumo pratimų, kurie gali sustiprinti skausmą. Ši mankšta skiriasi nuo įprastos sportinės veiklos, nes jos ypatumas – ne padidinti raumenų apkrovą, bet pagerinti sąnarių mobilumą ir atkurti visas judėjimo funkcijas. Dėl šios priežasties pratimai atrodo paprasti, bet ilgiau atliekant jie sunkėja.

Ką patartumėte žmonėms, ateinantiems į treniruotę pirmą kartą?

Aš visuomet paklausiu, kas į treniruotę atėjo pirmą kartą, pabendraujame, paklausinėju, ar žmogus turi sveikatos problemų ir kokių. Dauguma klientų dažniausiai turi tam tikrų sveikatos problemų ir mes kartu jas visas aptariame tam, kad pasiektume geriausio rezultato.

Sveikatingumo klubo šeimai Apelsinas“ klientė Kristina Vitkevičienė (49 m.) dirba socialinį darbą, kuris turi daug judesio ir gana nemažai psichologinės įtampos. Šiame darbe reikia būti geros fizinės formos, saugoti savo ir kito sveikatą.

Kada ir kodėl pradėjote lankyti stuburo ir sąnarių mankštą?

Kiek save atsimenu, visada savo laisvą laiką leisdavau aktyviai – tai buvo šokiai, dviratis, aerobika ar žygiai. Bet metams bėgant pradėjau jausti, kad tai sąnarį maudžia, tai nugarą surakina. Perskaičiau ne vieną knygą apie nugaros skausmą ir supratau, kad vientik leidžiant laiką  aktyviai sveikatos sau nepridėsi. Tuomet paklausiau patarimo savo dukros, kuri yra kineziterapeutė ir dirba „Apelsine“ – ji man paaiškino, kad reikia mankštintis kitaip, jog turiu atpalaiduoti nuo darbo pertemptus raumenis, o stiprinti vidinius, kurie laiko korsetą.

Kaip jaučiatės prieš treniruotę, jos metu ir po treniruotės?

Į treniruotes važiuoju po darbo dienos, tad natūralu, kad jau būnu pavargusi, bet sportas tiesiog man būtinybė ir jau tapo gyvenimo būdu. Mankštos metu aš atsipalaiduoju, pratimus jau kartoju automatiškai, klausau ramios muzikos. Stuburo ir sąnarių mankštos treniruotės prilygsta meditacijai, kai nurimsta protas, išlaisvėja kūnas, pasijauti lengva. Po 45 minučių mankštos jaučiuosi atgavusi jėgas, atsipalaidavusi, skaidresnėmis mintimis. Trenerė dėmesinga kiekvienam, pasidomi, kaip jaučiamės prieš ir po treniruotės, visada pabrėžia, kad nereikia  lygiuotis į greta sportuojantį, dirbame pagal savo pajėgumą, turime jaustis komfortiškai savo kūne.

Kokius sveikatos pokyčius pastebėjote lankydama stuburo ir sąnarių mankštą?

Aš pastebėjau, kad reguliariai lankant stuburo ir sąnarių mankštą, pirmiausia nustojo skaudėti nugaros juosmeninę dalį, nebetraška sąnariai judesio metu. Dabar galiu gyventi įprastai, net grįžau šokti tautinius šokius sambūryje Vėlunga, o tai man suteikia daug džiaugsmo.

Ar lankote ir kitas treniruotes Apelsine, kokias?

Sveikatingumo klube „Apelsinas“ išbandžiau beveik visas treniruotes, tačiau pasirinkau lankyti tik tas, kurios atitinka mano būdą ir labiausiai patinka. Be stuburo ir sąnarių mankštos dar lankau kalanetiką – tai viena iš mano mėgstamiausių treniruočių su baleto, kineziterapijos ir jogos asanų elementais. Treniruotė šiek tiek panaši į stuburo ir sąnarių mankštą, tik sudėtingesnė ir reikalaujanti daugiau kantrybės.

Kam rekomenduotumėte pradėti lankyti stuburo ir sąnarių mankštą, kodėl?

Stuburo ir sąnarių mankštą rekomenduočiau išbandyti visiems, kadangi net labai raumeningas žmogus gali būti nelankstus ir jausti skausmus. Tiems, kurie nedrįsta pradėti sportuoti ir ateiti į „Apelsiną“, patariu, kad reikia tiesiog pabandyti. Jau po kelių treniruočių pajusite, kaip sportas ir aktyvus gyvenimo būdas teigiamai veikia kūną, sveikatą bei nuotaiką.

Registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai