POPULIARIOS „H.I.I.T. – TABATA“ TRENIRUOTĖS PAAUGLIAMS STARTUOJA „APELSINE“

 

Intensyvios, smagios, greitos, energingos ir visame pasaulyje populiarios H.I.I.T. – Tabata treniruotės, skirtos 14–18 metų paaugliams, startuoja „Apelsine“. Unikalus Japonijoje sukurtas metodas tik per 30 minučių atneša puikius rezultatus: formuojamos gražios kūno formos ir gerinama fizinė bei emocinė sveikata. Tinka visiems – tiek merginoms, tiek vaikinams, nepaisant fizinio pasirengimo. Išdrįsk pabandyti ir su kiekviena treniruote pasiek vis daugiau!

 

H.I.I.T. – Tabata treniruotės sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“, esančiame PC „Studlendas“, vyks antradieniais ir ketvirtadieniais 16 val. Jas ves profesionalūs ir pozityvūs treneriai – Lijana Bajelienė ir Darius Strakšys. Ką reiškia H.I.I.T. – Tabata treniruotės, kodėl jos skirtos paaugliams, kokių rezultatų pasiekiama sportuojant ir į kitus svarbius klausimus atsako „Apelsino“ sveikatingumo specialistė Lijana Bajelienė.

 

Ką reiškia H.I.I.T. – Tabata treniruotės?

 

H.I.I.T. išvertus iš anglų kalbos (High-Intensity Interval Training) reiškia „aukšto intensyvumo intervalinė treniruotė“. H.I.I.T. treniruotės gali vykti labai įvairiai, pavyzdžiui rato, tabatos principu ar kitokiomis variacijomis. Skirtingi pratimai atliekami maksimaliai greitai, intervalais nuo 20 iki 90 sekundžių, pagal kiekvieno individualias galimybes. Aukšto intensyvumo treniruotės metu labai svarbus poilsis tarp pratimų, per kurį žmogus atsistato tam, kad galėtų vėl atlikti kitą intervalą. Skirtumas tarp labai aktyvaus darbo ir mažiau intensyvaus poilsio visos treniruotės metu padeda per trumpesnį laiką gauti didesnių naudų.

 

Tabata yra vienas iš aukšto intensyvumo treniruotės metodų, kurį sukūrė Japonijos mokslininkas dr. Izumi Tabata. Šis metodas reiškia, kad atliekamos 8 pratimų serijos intervalais po 20 sekundžių, o 10 sekundžių skiriama poilsiui. Vienas pratimų ciklas užtrunka 4 minutes. Atlikus tyrimus, buvo įrodyta, kad sportuojant tokiu principu, yra pasiekiami geresni rezultatai. Todėl Tabata yra labai populiari visame pasaulyje.

 

Aukšto intensyvumo treniruotės užima mažiau laiko nei įprastos grupinės treniruotės. Visas užsiėmimas su apšilimu pradžioje ir tempimu pabaigoje vyksta apie 40 minučių, o intensyvi pratimų atlikimo dalis tik 30 minučių. Tuo H.I.I.T. – Tabata treniruotė ir yra išskirtinė.Atlėkęs į sporto klubą po pamokų, iki 17 val. paauglys jau bus pasportavęs ir dar turės laiko bei daugiau žvalumo namų darbams ir kitoms veikloms.

 

Kodėl treniruotės skirtos 14-18 metų paaugliams?

 

H.I.I.T. – Tabata treniruotės yra labai populiarios internete, paaugliai žiūri „Youtube“ ir patys sportuoja namuose ar prisijungę per programėles telefone savarankiškai daro pratimus salėje. Tik labai svarbu teisingai suprasti patį H.I.I.T. – Tabata treniruočių metodą ir išmokti tinkamai atlikti pratimus. Tam yra reikalinga profesionali trenerių priežiūra, nes kai pratimai atliekami neteisingai, galima save sužaloti, pasidaryti traumų, kurios, kai kūnas formuojasi, gali daug rimčiau atsiliepti ateityje.

 

H.I.I.T. – Tabata treniruočių tikslas yra, kad paaugliai išmoktų valdyti savo kūną ir patys pasijustų savo kūno šeimininkais. Jauni žmonės dar neturi problemų su kraujospūdžiu ar širdies veikla, todėl aukšto intensyvumo treniruotės jiems yra tinkamiausios.

 

Mokykloje patiriama nemažai įtampos ir streso dėl pamokų. Psichologai pataria atsikratyti neigiamų emocijų užsiimant fizine veikla ir tiesiog išprakaituojant kūne susikaupusį stresą. Taip ir gyvenimo kasdienybėje tampa lengviau išgyventi nerimą keliančias situacijas.

 

Geriausias poilsis nuo protinės veiklos yra fizinė veikla. Sportas reikalingas tam, kad iškart po pamokų vėl nesėsti prie knygų, o padaryti pertrauką, išsikrauti ir pasikrauti naujos energijos, o tada daug žvaliau ir su naujomis mintimis sugrįžti prie mokslų ir užsiimti kitomis mėgstamomis veiklomis.

 

Kokie H.I.I.T. – Tabata treniruočių rezultatai?

 

Per 30 minučių yra sudeginama daug kalorijų, pagreitinama medžiagų apykaita. Formuojamas gražus kūnas ir raumenukai. Po aukšto intensyvumo treniruotės yra ilgesnis deguonies įsiskolinimo laikas, o tai suteikia geresnius rezultatus, didesnę jėgą ir ištvermę. Kūnas tampa aktyvesnis, judresnis, atsiranda daugiau energijos, mobilumo, pagerėja koordinacija.

 

Sureguliuojamas insulino kiekis kraujyje. Dabar nemažai paauglių turi cukrinį diabetą, taigi H.I.I.T. – Tabata treniruotė gali būti puiki alternatyva šiai būklei pagerinti. Tik labai svarbu prieš užsiėmimą apie tai pasakyti treneriui.

 

Aukšto intensyvumo treniruotė ypač tinka tiems, kurie turi viršsvorio, nes tai yra vienas iš veiksmingiausių būdų sureguliuoti svorį ir greitai ištirpinti nereikalingus riebalus.

 

Artėja vasara, kai rodysime daugiau savo kūno, rengsimės šortus, sukneles, maudymosi kostiumėlius prie jūros. Tam kad galėtume džiaugtis savo išvaizda, puiki proga yra pradėti sportuoti jau dabar ir nelaukti kito pirmadienio ar kito mėnesio. Taip pat lankant H.I.I.T. – Tabata treniruotes, rezultatai pagerės ir kitose aktyviose veiklose: kūno kultūros pamokose, krepšinio ar futbolo būreliuose, lengvosios atletikos, šokių, plaukimo, tinklinio užsiėmimuose, važiuojant dviračiu, žygiuose ir kt.

 

Koks treniruočių krūvis: ar merginoms nebus per sunku, o vaikinams per lengva?

 

H.I.I.T. – Tabata treniruotės dėl galimų skirtingų darbo ir poilsio intervalų bei įvairių pratimų atlikimo variacijų puikiai tinka skirtingo fizinio pasirengimo paaugliams. Visiškai nereikėtų nerimauti, kad merginoms bus per sunku ar vaikinams bus per lengva, nes visą laiką galima reguliuoti krūvį pagal kiekvieno galimybes ir duoti tiek lengvesnį, tiek sunkesnį pratimo variantą tam, kad kiekvienas treniruotėje jaustųsi komfortiškai.

 

Pradėsime nuo paprastesnių, lengviau atliekamų pratimų, o su kiekviena treniruote tobulėsime, augsime, palaipsniui sunkinsime pratimus tam, kad pasiektume pažengusiųjų lygį ir galėtume profesionaliai atlikti daug sudėtingesnius judesius. Kiekvienas sportuojantis galės sekti ir matyti savo pokyčius – nuo kokio lygio pratimų pradėjo ir kaip vis labiau išmoks valdyti savo kūną, kokio sudėtingumo pratimus, savo įdėtų pastangų dėka, galės atlikti ateityje.

 

Kodėl yra naudinga sportuoti, kai užsiėmimą veda treneris?

 

Treneris profesionaliai įvertina sportuojančio galimybes ir parodo kiekvieno pratimo bazinį, lengvesnį variantą bei progresinį, sunkesnį atlikimo būdą. Todėl kol vieni daro paprastesnius pratimus, tie, kurie jau sugeba, gali atlikti sudėtingesnius pratimų variantus. Treneris taip pat mato, jeigu jaunuoliui dar neišeina teisingai atlikti tam tikro labiau pažengusiems skirto judesio, tada jis gali parodyti to pačio pratimo lengvesnį variantą, o laikui bėgant sportuojantis jau išmoks padaryti ir sudėtingą versiją.

 

Klaidinga yra galvoti, kad pamačius ypač sudėtingą pratimą, jį pavyks atlikti tą pačią akimirką. Maksimalūs rezultatai neateina per vieną dieną, ypač kai kalbama apie kūną, todėl svarbu suprasti ir save motyvuoti, nepasiduoti, o įdėti pastangų ir su kiekviena treniruote siekti geresnio rezultato.

 

Kodėl verta rinktis H.I.I.T. – Tabata treniruotes?

 

Paaugliai daug laiko praleidžia sėdėdami pamokose, taip pat žaisdami ir naršydami internete prie telefono ekrano. Nuo netinkamų kūno padėčių ir mažo fizinio aktyvumo, laikui bėgant atsiranda daug problemų: netaisyklinga laikysena, nugaros skausmai, viršsvoris, disbalansas. Tiek merginoms, tiek vaikinams, ypač paauglystėje, labai svarbios kūno formos ir graži išvaizda, tai lemia geresnę savijautą, mažiau kompleksų ir didesnį pasitikėjimą savimi bei daugiau savivertės. Teisingas sportas visada suteikia daug pliusų – tiek išoriškai matomam kūno grožiui, tiek ir sveikesniam gyvenimui kasdien. Išsivystys geresni laiko planavimo įgūdžiai, atsiras daugiau savarankiškumo. Užsiėmimuose paaugliai sutiks bendraminčių, nes sportas „Apelsine“ suburia draugų benduomenę, čia visi labai draugiški ir tampa tarsi šeima. Jei norės, jaunuoliai galės sukurti savo grupę ir bendrauti.

 

Sportas padeda formuoti teisingus gyvenimo įpročius ir ilgainiui tampa įprasta gyvenimo veikla, kaip dantų valymas. Kuo anksčiau pradėjus sportuoti ir suformavus sveikus įpročius, tuo lengviau bus ateityje, paauglys norės priimti geresnius sprendimus, sveikiau maitintis ir nepasiduoti žalingiems įpročiams. Daug mažesnė tikimybė, kad sportuojantis jaunuolis norės eiti po barus gerti alkoholį, pradėti rūkyti ar vartoti narkotines medžiagas. Sportas padeda ugdyti sveiką požiūrį ir gerą gyvenimo būdą, lemia pozityvią nuotaiką ir suteikia daugiau laimės.

 

Kas jums, kaip trenerei, svarbu vedant treniruotes paaugliams?

 

Aš pati auginu 14 ir 15 m. paaugles dukras, kurios labai laukia ir nekantrauja pradėti H.I.I.T. – Tabata treniruotes. Kodėl? Nes treniruočių metu skamba gerai nuteikianti ir populiari muzika, atliekami įdomūs ir įvairūs pratimai, laikas praeina smagiai ir greitai, atsiranda didesnis pasitikėjimas savimi ir savo išvaizda, laimės jausmas ir pozityvios energijos pliūpsnis.

 

Man, kaip sveikatingumo specialistei, yra svarbu pastebėti kiekvieno vaiko fizines galimybes, padėti jaustis pilnaverčiais, kad neišsigąstų ir nebijotų, jog kažkas neišeina, kad pasikrautų geros energijos ir motyvacijos, nes su kiekviena treniruote sieksime ir pasieksime aukštesnio lygio. Svarbiausias patarimas: išdrįsk pabandyti!

 

 

 

 

 

 

Mūsų sveikatingumo klubuose šeimai „Apelsinas“ visiems pradedantiesiems siūlome išbandyti nemokamą įvadinę treniruotę, kurios metu treneris atlieks Jums SMART FIT instruktažą. Instruktažas apima kūno sudėties analizę, bazinių judesių ir laikysenos testavimą, sudaroma mini programa. 

Tad jei pasiryžote imtis savo gyvenime permainų – registruokitės ČIA. 

Mūsų klubus rasite PC „Grandus“ (Taikos pr. 66A) ir PC „Studlendas“ (H. Manto g. 90).

 

 

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai