Pirmieji žingsniai pradedantiems sportuoti

Pailsėję ir vasariškai papramogavę, rudenį pasitinkame su dar daugiau energijos ir ryžto pradėti tai, ką ilgai atidėliojome. Jei nusprendėte pradėti sportuoti ir sporto klube būsite naujokai, „Apelsino“ sveikatingumo specialistai – Akvilė Sendriūtė ir Paulius Marcinkevičius – pataria pirmuosius žingsnius žengti teisingai, sveikai ir tikslingai.

Ar reikia kokio nors specialaus pasiruošimo norint pradėti sportuoti sveikatingumo klube? 

Paulius: Žmonės visada yra linkę pradėti nuo pirmadienio, bet neaišku, nuo kurio pirmadienio. Nebūtina laukti Naujųjų metų, naujo sezono ar tam tikros datos, kad pradėtumėte siekti savo tikslų. Kiekviena diena yra tinkama išbandyti sportui – geriausia diena tam buvo vakar, o antra iš geriausių yra šiandien. Labai dažnai pasitaiko, kai prieš ateidami sportuoti, žmonės nori pagerinti savo kūno formas, jog nebūtų gėda prieš kitus, tačiau sporto ir sveikatingumo klubas ir yra tam, kad daug lengviau ir sveikiau pasiektumėte norimo rezultato.

Akvilė: Sportinė apranga, gertuvė vandens ir noras pradėti sportuoti – tai viskas, ko reikia. Svarbiausia yra ateiti su motyvacija, o daugiau viskuo pasirūpins profesionalūs „Apelsino“ sveikatingumo specialistai. Labai dažnai būna, kad moterys, turinčios viršsvorio bijo ateiti į sporto klubą, nes visi kiti žiūrės, nes nežino, kaip elgtis su treniruokliais, nes galvoja, kad visi kiti sportuojantys yra gražūs, o pačios jaučiasi negražios. Tokios mintys tikrai nėra tiesa ir  negerai šitaip nusiteikti. Kiekvienas esantis sporto salėje yra konkurentas pats sau, nes turi savo išsikeltus lūkesčius bei tikslus, kurių siekia dėl savo paties, o ne dėl kito gerovės. Be to, kiekvienas pradeda nuo nulio, o kiti atrodo geriau, nes ir sportuoti pradėjo prieš daugiau laiko.    

Kuo sveikas sportas skiriasi nuo įprasto sporto? 

Paulius: Sveikatingumas ir sportas yra dvi skirtingos sąvokos. Sportas yra orientuotas į varžybas, trofėjus, kur sveikata tampa ne pati reikšmingiausia, nes svarbiausia – rezultatas. Sveikatingumas yra gera sveikata, puiki savijauta ir kokybiškas gyvenimas. Sveikatingumo tikslas yra būtent sveikatos gerinimas. Svorio metimas yra vienas iš galimų sveikatos gerinimo būdų, tačiau jis gali būti tiek sveikas, tiek ir žalingas sveikatai, pagal pasirinktas priemones ir laiką – labai greitas ir akivaizdus rezultatas dažnai yra trumpalaikis, o kūnui sukelia didžiulį stresą. Kitiems reikia gerinti laikyseną, stiprinti nugarą, galbūt atlikti daugiau mobilumo bei tempimo pratimų arba stiprinti giliuosius raumenis – yra labai daug individualių tikslų ir priemonių šiems tikslams pasiekti bei išspręsti sveikatos problemas. 

Akvilė: Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ dirbantys treneriai labai daug dėmesio skiria taisyklingai pratimų atlikimo technikai ir sportui, kuris ne alina, o priešingai – sveikatina žmogų. 

Trenerė Akvilė Sendriūtė

Kokie yra patys svarbiausi žingsniai siekiant pradėti sveikai sportuoti?

Paulius: Pirmiausia, žmogus pats turi norėti sportuoti, nedaryti to per prievartą ir sąmoningai suprasti, kodėl sportas jam yra reikalingas bei naudingas. Kitas svarbus aspektas yra žinios – kaip sportuoti sistemingai, protingai, tikslingai ir sveikai. Daug informacijos galima rasti internete, tačiau kiekvienas atvejis yra labai individualus ir žmogus žiūrėdamas video dažnai nesupranta į ką jam reikėtų atkreipti dėmesį, nemato savęs iš šono, ar gerai daro, ir netgi nežino, ar jam tikrai reikia to pratimo. Tam reikalingas sveikatingumo specialistas, kuris turi reikiamų žinių, gali išmokyti sportuoti savarankiškai, padėti pasiekti sporto tikslų bei protingai kontroliuoti visą procesą. Kada mokytis, jei ne nuo pat pradžių? Tas pats pritaikoma visur gyvenime, o sportas ir sveikatingumas yra ne išimtis. Naudinga pasiimti bent jau kelias asmenines treniruotes su sveikatingumo specialistu teisingai sporto pradžiai, kad žmogus negaištų veltui savo laiko ir norimų rezultatų siektų tikslingai žinodamas, ką, kaip ir kodėl daro. 

Akvilė: Pradėjusiems sportuoti pirmą kartą patariu būtinai nueiti į įvadinę treniruotę – „Smart Fit“ instruktažą, taip pat rekomenduoju pasikonsultuoti su „Apelsine“ dirbančiais treneriais-kineziterapeutais. Sporte labai svarbus individualumas, tai reiškia, jog pratimai, kuriuos atlieka draugė, ne visada reikalingi ir tinkami jums. Nereikia tik pradėjus sportuoti iš savęs reikalauti maksimumo ir užsibrėžti sunkiai įgyvendinamus tikslus. Pirmąją savaitę geriausia yra pradėti dirbti su savo kūno svoriu, tik tuomet krūvį palaipsniui didinti. Renkantis grupines treniruotes, patariu pradėti nuo žemiausio intensyvumo, o kai gerai jausitės, pereiti prie didesnio intensyvumo užsiėmimų. „Apelsino“ internetinėje svetainėje prie grupinių treniruočių aprašymų yra išskirtas užsiėmimų intensyvumas, todėl labai patogu ir lengva išsirinkti sau labiausiai tinkančias treniruotes. 

Kada daromas „Smart Fit“ instruktažas ir kuo jis ypatingas?

Akvilė: Pirmojo susitikimo metu, tik pradėjus sportuoti „Apelsine“, treneris-instruktorius visuomet pirmiausia atlieka žmogui „Smart Fit“ instruktažą. Specialistas ne tik supažindina su „Apelsino“ aplinka, treniruoklių sale bei treniruotėmis, jis taip pat atlieka bazinį judesių testavimą, kūno sudėties analizę, praveda įvadinę treniruotę. Klientui visuomet yra suteikiamas atsakingas pirmas dėmesys ir visa reikiama informacija sėkmingai jo sporto patirčiai užtikrinti. Jei žmogus siekia sportuoti ilgai, siekiant konkrečių tikslų, nori išsamesnės individualios savo fizinės ir sveikatos būklės analizės, jam visuomet rekomenduoju atlikti „SMART diagnostiką“. 

Treneris Paulius Marcinkevičius

Kada svarbu klientui atlikti „SMART diagnostiką“? 

Paulius: „SMART diagnostiką“ yra naudinga atlikti iškart pradėjus sportuoti ir prieš sudarant treniruočių programą. Dažnai žmonės ateina sportuoti galvodami, kad jiems reikia vienų dalykų, o specialistas, atlikęs „SMART diagnostiką“, gali patarti ir iškelti problemas, kurių patys žmonės galbūt net nematė, ir perdėlioti jų prioritetus pagrindinį dėmesį sutelkiant į sveikatą. „SMART diagnostika“ yra taip sukurta, kad padėtų siekti norimų rezultatų sveikai. „Apelsino“ sveikatingumo specialistai atlieka išsamų fizinės ir sveikatos būklės įvertinimą, pagal kurio rezultatus sudaro efektyvų asmeninių treniruočių planą. „Amžiaus korekcija“, „Fizinių ypatybių lavinimas“, „Funkcinė korekcija“, „Laikysenos korekcija“, „Sveika nugara“, „Svorio korekcija“ – tai treniruočių programos, pagal kurias klientai savo asmeninius tikslus įgyvendina saugiai, patikimai ir veiksmingai.  

Kodėl verta rinktis sportuoti sveikatingumo klube šeimai Apelsinas?

Tomas Kesminas (Apelsino vadovas): Verta rinktis „Apelsiną“, nes mes skiriame ypatingą dėmesį pirmajai kliento patirčiai sveikatingumo klube ir norime jį nukreipti teisinga sporto linkme. Mes domimės žmogumi, įvertiname, kokia yra dabartinė jo fizinės sveikatos būklė ir kokių tikslų jis siekia ateityje. Mes skiriame kiekvienam individualų laiką, investuojame į pokalbį su žmogumi, jo analizę, sporto proceso stebėjimą ir užtikriname rezultatų sėkmę. Tik pažindami žmogų, mes galime jam pasiūlyti individualius sprendimus jo sveikatos problemoms spręsti bei priemones tikslams pasiekti. Tai puikiai atspindi „Apelsino“ siūlomos paslaugos, profesionalių specialistų bei medikų sukurtos ir patvirtintos treniruočių programos, įvadinis „Smart Fit“ instruktažas kiekvienam naujokui ir išsami „SMART diagnostika“ siekiantiems sportuoti sveikai bei siekti rezultatų tikslingai. „Apelsino“ filosofija vadovaujasi žmonių sveikatinimu ir mums daug svarbiau yra ne kūno formos ar apimtys, o kardio sistemos būklė, raiščių ir sąnarių funkcionalumas, raumenų kokybė ir plastiškumas. Būtent širdies ir kraujagyslių sistemos rizikos faktoriai yra opiausia šių dienų problema, todėl ypač svarbu tinkamai parinkti sporto krūvį, išmatuoti ir įvertinti visus žmogaus duomenis, reikalingus sveikam sportui. Geriau lėčiau ir mažiau, bet sveikiau ir atsargiau. Mums svarbu edukuoti savo klientus, jiems paaiškinti, kaip teisingai sportuoti, netgi tenka pristabdyti, saugant jų sveikatą. Esame orientuoti į kokybę ir ilgalaikę perspektyvą bei išliekančius rezultatus sveikam, pilnaverčiam gyvenimui. 

Sveikatingumo klubas šeimai „Apelsinas“ kviečia pirmajam, bandomajam apsilankymui klube nemokamai: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai