Sveikos gyvensenos principai ir sporto iššūkiai „Apelsine“

Balandis – švaros mėnuo ne tik tvarkant aplinką, bet ir mūsų organizmui pabudus po žiemos miego, siekiant gyventi sveikiau ir aktyviau ruoštis vasarai. Profesionalūs „Apelsino“ sveikatingumo specialistai dalinasi savo patarimais apie tai, kokius produktus pavasario sezonu valgyti dažniau, kokiais sveikos gyvensenos principais vadovautis ir kaip atrasti motyvacijos sportui. Svarbiausia – pozityvus nusiteikimas keistis bei tobulėti ir siekis pagerinti savo gyvenimo kokybę bei patirti daugiau džiaugsmo.

Pavasariui subalansuota mityba

Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė pastebi, kad tinkamai subalansavus mitybą galima sumažinti mieguistumą, tingumą, irzlumą, prastą nuotaiką bei sustiprinti imunitetą. „Organizmo darniai veiklai ir gerai savijautai reikalinga kasdien gauti daugybę maistinių medžiagų, o to padaryti neįmanoma, jei kiekvieną dieną valgomas tas pats maistas. Svarbu rinktis kokybiškus maisto produktus, gaminti dėmesingai ir valgyti šviežią maistą. Jei valgomas greitas maistas arba jis šildomas mikrobangų  krosnelėje, tai organizmas gauna tik kalorijų, kurios suteikia energijos, tačiau naudingų maistinių medžiagų, kurių reikia kiekvienai ląstelei, organizmas negauna. Kokybiškuose produktuose – šviežiuose, neperkeptuose, nepervirtuose patiekaluose – bus kur kas daugiau organizmui naudingų medžiagų“, – pasakoja R. Genutė.

Kokių produktų nepamiršti?

Specialistė pataria, kokių produktų į savo racioną įtraukti būtent pavasario sezonu. „Rauginti maisto produktai ne tik pagerins virškinimo-šalinimo sistemą, bet ir sustiprins imunitetą. Valgykite daugiau riebios žuvies – taip organizmą aprūpinsite omega 3 riebalų rūgštimis, kurios mažina uždegimines reakcijas. Nepamirškite vitamino C – jo gausite valgydami  erškėtuoges ar gerdami jų arbatą, petražoles, juoduosius serbentus, brokolius ir kitas įvairias daržoves, vaisius bei uogas. Cinkas ir selenas taip pat svarbus imunitetui, todėl naudinga racioną praturtinti kiaušiniais, sėklomis, jūros gėrybėmis, žuvimi, riešutais bei sūriu֧“, – sako „Apelsino“ dietistė Rūta.

Sveikos gyvensenos principai

Mitybos ir sporto trenerė, „Apelsino“ grupinių treniruočių vadovė Kristina Kesminienė dalinasi sveikos gyvensenos principais. „Mano geros sveikatos, gražios išvaizdos ir puikios nuotaikos receptas susideda iš septynių ingredientų: pozityvaus mąstymo, sveiko maisto, judėjimo, grūdinimosi, poilsio, miego ir laiko sau. Tikroji sveikata prasideda mūsų galvoje – nuo švarių ir teisingų minčių. Pyktis, stresas ir blogos mintys gamina kenksmingas medžiagas (noradrenaliną), dėl kurių prasideda įvairios ligos. Priešingai, teigiamas nusiteikimas ir humoro jausmas turi gydomąjį poveikį, o būnant fiziškai aktyviems gaminasi laimės hormonai – endorfinai. Taigi, dėl savo geros sveikatos, ypač svarbu atsakingai rinktis, kaip praleidžiame savo laiką ir kokia aplinka save apsupame“, – pasakoja K. Kesminienė.  

Kūnas reprezentuoja žmogų

Kaip teigia K. Kesminienė, kūnas – tai žmogaus sielos namai, o sportas – tai rūpestis savimi. „Sportas viena iš geriausių dovanų savo kūnui, o besirūpinant kūnu, vis labiau pražysta ir siela. Nors išorinis vaizdas (kūnas) nėra visapusiškas sveikatos rodiklis, visgi kūno linijos gali daug ką pasakyti apie žmogų. Bet kokiu atveju, kūnas reprezentuoja žmogų – gražios figūros linijos, taisyklinga laikysena ir spinduliuojama vidinė energija atskleidžia teigiamus gyvenimo įpročius. Ir priešingai, apie žalingus įpročius, netinkamą mitybą, nepakankamą ir netaisyklingą judėjimą byloja per didelis svoris bei sveikatos problemos. Gera žinia ta, kad visada galime šiuos įpročius pakeisti ir žingsnis po žingsnio pasiekti norimų rezultatų – tam yra profesionalūs „Apelsino“ sveikatingumo specialistai“, – savo nuomone dalinasi mitybos ir sporto trenerė bei grupinių treniruočių vadovė Kristina.

Darius Strakšys

Svarbu kelti iššūkius

Apie tai, kodėl treneriams svarbu kelti iššūkius tiek sau, tiek ir savo klientams, pasakoja „Apelsino“ sveikatingumo specialistas ir asmeninis treneris Darius Strakšys. „Sporto iššūkiai pačiam sau, kaip treneriui, suteikia galimybę nestovėti vietoje, o atvirkščiai – padeda tobulėti ir savo idėjomis bei patirtimis dalintis su savo klientais. Iššūkiai sporte – tai dar vienas laiptelis einamo tikslo link. Garsiai įvardinti iššūkiai verčia judėti tik pirmyn ir nepasiduoti, jie neleidžia „užmigti“ ant jau pasiekto tarpinio tikslo. Nors iš pradžių iššūkiai gali atrodyti sunkiai įveikiami ar tiesiog neįprasti gyvenimo tempui, prie kurio esame pripratę, tačiau kai imamės konkrečių veiksmų, šie iššūkiai tampa kasdieniais ir nuolatiniais gyvenimo įpročiais“, – sako D. Strakšys.

 

 

Kaip rasti motyvacijos sportui?

„Apelsino“ treneris D. Strakšys prisimena motyvuojančius Tommy Lasorda žodžius: „Skirtumas tarp įmanomo ir neįmanomo priklauso nuo žmogaus nusiteikimo.“ Sveikatingumo specialistas pabrėžia, kad kai kūnas prisitaiko prie krūvio ir treniruotės, o atliekami pratimai pabosta, būtina pakeisti treniruočių rutiną ir pradėti derinti skirtingas treniruočių rūšis. „Išsikelkite tikslą ir užsibrėžkite realų įgyvendinimo terminą, įvertinkite savo galimybes ir užimtumą – svarbiausia yra pradėti ir pabaigti tai, ką pradėjote. Neatidėliokite. raskite bendraminčių draugų arba trenerį, kuris papildomai duotų motyvacijos ir žinių užsibrėžtam tikslui pasiekti. Įvardinkite sau svarbiausius argumentus, kodėl verta ir kodėl norite sportuoti“, – motyvaciniais patarimais dalinasi „Apelsino“ treneris Darius.

Sveikatingumo klubas šeimai „Apelsinas“ dovanoja net 45 Eur vertės 3 dienų bandomąją narystę. Dovana atitenka visiems, kurie dalyvauja sporto iššūkiuose socialiniame tinkle „Facebook“ – APELSINAS Sveikatingumo klubai. Sekite naujienas!

Jei sunku vieniems sportuoti namuose, o gal nusprendėte pasiryžti teigiamiems gyvenimo pokyčiams, kviečiame jus pirmajam bandomajam apsilankymui „Apelsine“ nemokamai: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ galite užsisakyti subalansuotos mitybos planą arba vegetariškos mitybos planą, kurį sudarys dietistė Rūta Genutė. Mitybos planas yra sudaromas individualiai – atsižvelgiama į jūsų gyvenimo būdą, darbo ir sporto režimą, gaminimo galimybes bei mėgstamus ir nemėgstamus produktus.

Užsisakyti galite čia:

Subalansuotos mitybos planas svorio mažinimui, didinimui arba išlaikymui.

Vegetariškos mitybos planas pilnavertei subalansuotai mitybai.