Moliūgas – užburiančių pasakų herojus, neatsiejamas rudens švenčių atributas, mistiškų formų daržo gyventojas. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė atskleidžia moliūgo naudingųjų savybių paslaptis ir dalinasi kūrybingais, nesudėtingais receptais.

Kuo ypatingas moliūgas: kokių vitaminų ir mikroelementų turi, kokia jo nauda sveikatai?

Moliūguose gausu skaidulinių medžiagų, kurios reikalingos ir naudingos žarnyno sistemai, padeda išvengti vidurių užkietėjimo. 100 g moliūgo yra apie 3–4 g skaidulinių medžiagų, o šių per dieną reikėtų suvartoti apie 25 g. Visgi nerekomenduočiau gauti visų skaidulinių medžiagų tik iš moliūgo, nes mityba privalo būti įvairi, kad savo organizmą aprūpintumėte kuo daugiau skirtingų maistinių medžiagų. Moliūgams išskirtinę spalvą suteikia beta karotenas, kuris yra reikalingas geram regėjimui palaikyti. Šiose daržovėse gausu vitaminų A ir E, būtinų darniai odos būklei saugoti, taip pat vitamino C, kuris ypač svarbus imuninei sistemai. Gausu B grupės vitaminų bei magnio, reikalingo tinkamai nervinei organizmo veiklai palaikyti. Moliūguose esantis kalis saugo mūsų širdies ir kraujagyslių sistemą.

Itin naudingos moliūgo viduje esančios sėklos. Jose gausu cinko, seleno, magnio, taip pat azoto oksido, kuris gerina kraujotaką. Būtina paminėti, jog sėklos yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, todėl jokiu būdu nereikėtų jų išmesti. Galime valgyti daug didesnį kiekį moliūgo minkštimo nei sėklų, nes pats moliūgas nėra kaloringas, o jo sėklos yra nemenkas kalorijų šaltinis. Moliūgą ruoškite su kokybišku aliejumi – būtent taip paruošto moliūgo riebaluose tirpius vitaminus organizmas geriau įsisavins, o patiekalus gardinkite ir puoškite moliūgo sėklomis.

Ar moliūgas tinkamas bei rekomenduotinas valgyti visiems? Kiek jau yra per daug?

Moliūgas tinkamas vartoti visiems ir net jei visą dieną valgysite vien moliūgą ar jo patiekalus – didelių blogybių nenutiks, tačiau riboti reikėtų sergant žarnyno, inkstų ligomis. Ne tik moliūgo, bet ir kitų daržovių padauginti nereikėtų asmenims, kuriuos vargina pilvo pūtimas, uždegiminės žarnyno ligos.

Ar tinka moliūgo tyrelėmis maitinti mažus vaikus?

Moliūgas yra puikiai tinkama daržovė vaikams, nes lengvai virškinamas, mažai kaloringas ir turi skaidulinių medžiagų. Daugelis vaikų mėgsta moliūgą, nes jis suteikia švelnų saldumo skonį. Ši daržovė gali būti pirmoji pradedant kūdikio primaitinimą. Kad mažyliui suteiktumėme kuo daugiau naudingų medžiagų, moliūgą virkite garuose arba nedideliame vandens kiekyje, nepervirkite. Jau paaugusiam vaikui galite tarkuoti šviežią moliūgą į blynus bei apkepus.

Yra daug įvairių moliūgų rūšių, kokias rinktis geriausia?

Įvairios moliūgų rūšys maistinėmis savybėmis viena nuo kitos nelabai skiriasi, tačiau patiekalų gaminimo tikslais verta paimprovizuoti. Tik noriu pabrėžti, jog geriausia rinktis mūsų krašte užaugintus moliūgus. Visiems įprastas yra didysis moliūgas, kuris gali užaugti iki tokio svorio, kad reikės pagalbos norint jį pakelti. Ši daržovė neturi ypatingai ryškaus aromato, bet puikiai tinka visiems patiekalams gaminti ar sultims spausti. Didysis moliūgas gerai išsilaiko visą žiemą ar net iki pat pavasario, tačiau patartina nepamiršti jo namų rūsyje ar sandėliuke ir suvartoti greičiau nei baigsis žiema – kuo ilgiau laikysime moliūgą nuskintą tuo mažiau vitaminų jame išliks. Taigi puiki alternatyva yra moliūgo šaldymas žiemai.

„Pelenės moliūgu“ vadinamas muskatinis moliūgas tinkamas gaminti ne tik sriuboms, bet ir gardiems kepiniams, saldumynams.

Kvapusis arba sviestinis moliūgas yra tinkamiausias gaminant garnyrą ar ruošiant salotas – tereikia supjaustyti riekelėmis ar kubeliais, apšlakstyti aliejumi, užberti norimų prieskonių ir pakepti orkaitėje.

Daugiausiai ovacijų pastaruoju metu sulaukia spagetinis moliūgas, lietuviškai vadinamas aguročiu – termiškai apdoroto moliūgo minkštimas lengvai išsiskaido siūleliais, kurie ir primena spagečius.

Kuo naudingos moliūgų sėklos, ar sveika jomis užkandžiauti bei naudoti moliūgų sėklų aliejų?

Moliūgų sėklose gausu mineralų, tokių kaip cinkas ir selenas – jie padeda odai senti lėčiau bei yra stiprūs antioksidantai, būtini kiekvienai organizmo ląstelei. Sėklos ypač naudingos dėl jose esančių Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių bei dar kitų 13-os riebalų rūgščių. Taip pat moliūgų sėklos yra puikus ląstelienos, baltymų šaltinis – svarbu žinoti, kad aliejuje šių komponentų nėra, todėl sėklos naudingesnės nei aliejus. Moliūgų sėklomis galite gardinti patiekalus, rinktis kaip užkandį, bet kramsnoti nejaučiant saiko nederėtų, nes jos yra kaloringos. Visgi, drąsiai galite įsigyti kokybiško moliūgo sėklų aliejaus, kuriame bus daug seleno, cinko, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, tik jokiu būdu nenaudokite jo kepimui.

Gal turite patarimų, kaip pasiruošti moliūgų atsargų žiemai?

Sveikatai palankių moliūgo paruošimo būdų žiemai yra ne vienas. Galime moliūgą paslėpti tamsiame rūsyje, kuo žemesnėje temperatūroje, nes šis tokiomis sąlygomis gali išsilaikyti. Visgi, kur kas naudingiau būtų moliūgą susmulkinti iki norimo dydžio ir užšaldyti, taip jis nepraras tiek naudingų medžiagų, kiek prarastų laikomas rūsyje. Šaldyti galima ir išvirto ar kepto moliūgo masę, kurią naudoti įvairiems patiekalams būna kur kas paprasčiau. Gardžiu užkandžiu gali tapti džiovintos moliūgo riekelės ar moliūgo tyrės masė virtusi guminukais.

Pasidalinkite įdomiausiais ir skaniausiais receptais su moliūgais. 

Geltonasis kokteilis su moliūgu. Ingredientai: trinta ir termiškai apdorota moliūgo masė (3–4 v. š.), migdolų pienas (1 stiklinė), riešutų sviestas (1 v. š.), Chia sėklos (1 v .š.), malti linų sėmenys (2 a. š.), žiubsnis tarkuoto muskato riešuto, žiubsnis cinamono, truputis vanilės.

Gaminimo eiga: visus ingredientus susmulkinkite plaktuvu. Ypatingai gardu mėgautis šiltu kokteiliu, tereikia prieš plakant pašildyti moliūgo masę ir pieną.

Salotos su keptu moliūgu ir ožkos sūriu. Ingredientai: moliūgo riekelės (2–3 vnt.), grūdėtos garstyčios (pusė a. š.), medus (pusė a. š.), apelsinų sultys (2 a. š.), kokybiškas aliejus (1 a. š.), virtos perlinės kruopos (pusės stiklinės), ožkos sūris (kelios riekelės), gražgarstės (2 saujos), vyšniniai pomidorai (5 vnt.), graikiniai riešutai ar kedrinės pinijos (1 v. š.).

Apelsinų padažui paruošti reikės: sumaišyti kartu du šaukštus šviežiai spaustų apelsino sulčių, vieną šauktą alyvuogių aliejaus, vieną šaukštelį medaus bei 1 česnako skiltelę, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga: moliūgo riekeles ištepkite padažu, pagamintu iš aliejaus, garstyčių, medaus ir prieskonių, ir kepkite orkaitėje ant vidutinės kaitros, kol lengvai suminkštės. Perlines kruopas išvirkite, vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau, o riešutus pakepinkite. Į lėkštę klokite gražgarstes, berkite perlines kruopas ir apšlakstykite  apelsinų padažu, tik viso nesupilkite, išmaišykite. Šalia sudėkite moliūgo riekeles, apibarstykite stambiais ožkos sūrio gabalėliais, kepintais riešutais, pomidorais bei riešutais. Viską apšlakstykite likusiu padažu.