Nugaros skausmai ir kančios dėl antsvorio medikę paskatino pamilti sportą

Medikė Olga Ignatenko (36 m.) judėjimo teikiamą malonumą ir naudą sveikatai atrado siekdama atsikratyti nugaros skausmų. Dėl jų miegas naktį buvo tapęs tikra kančia. Darbas ligoninės reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje reikalauja didelės fizinės ištvermės, nes tenka kilnoti pacientus, ilgai stovėti, nuolat patirti įtampą ir didelį krūvį.

Gyvenimas be stuburo skausmoGalbūt šie sunkumai, o gal sutrikęs darbo ir poilsio režimas, kai pusę mėnesio tenka dirbti naktimis, o ilsėtis dienomis, išderino organizmą. Olga iki šiol nėra tikra, kas lėmė gerokai padidėjusį antsvorį, mat iki tol visą gyvenimą ji džiaugėsi liekna figūra.

„Galiausiai įgijau kompleksą, jaučiausi nesava, nebesinorėjo net iš namų išlįsti“, – prisipažino Olga. Tuo metu ji svėrė 79 kilogramus. Sprendimą pradėti sportuoti priėmė kartu su vyru – abu kartu pradėjo lankytis sveikatingumo ir sporto klube „Apelsinas“. Čia juos pasitiko treneris Ovidijus Čepaitis ir pasiūlė pirmiausiai atlikti išsamų kūno analizės testą SMART. Jis parodo raumenų ir sąnarių būklę, problemines vietas. Juo nustatomas ir biologinis žmogaus amžius, kuris dažnai nesutampa su nurodytu asmens dokumentuose.

Vietoj sanatorijos – poilsis sportuojant

Olga kartu su vyru nusprendė mesti svorį ir reguliariai mankštintis prižiūrint asmeniniam treneriui. Olga pripažino, kad iš pradžių lengva nebuvo. Teko ne tik priprasti prie naujo gyvenimo ritmo, intensyvių treniruočių, bet ir pakeisti mitybos įpročius. Tačiau sutuoktiniams sykiu siekti bendro tikslo buvo lengviau – vienas kitą palaikydami jie atsikratė papildomų kilogramų ir atrado iki tol neregėtų gyvenimo spalvų.

Per mėnesį Olgai pavykdavo atsikratyti po 3-4 kilogramus. Ką tik suėjo lygiai metai, kai moteris pradėjo reguliariai sportuoti. Dabar jos sąskaitoje jau 12 numestų kilogramų. Olga juokiasi, kad teko keisti visą garderobą, nes anksčiau dėvėti rūbai jai jau gerokai per dideli.

Anksčiau jai tekdavo kartą per metus sveikatą stiprinti ir nugaros skausmus malšinti sanatorijoje. O šiemet to nebeprireikė: „Dabar mano reabilitacija – sportas!”

Olga šiuo metu sveria 68 kilogramus ir tikslo numesti daugiau sau nekelia. Jai kur kas svarbiau dabar stiprinti raumenis ir palaikyti gerą savijautą. Kartą per savaitę ji sportuoja su treneriu, taip pat lanko grupines treniruotes. Moteris ypač pamėgo didesnės fizinės ištvermės reikalaujančias treniruotes. Jų metu Olga ne tik stiprina raumenis, bet ir iškrauna susikaupusias neigiamas emocijas, atsikrato nuovargio ir įtampos. Turėdama laisvesnio laiko ji čiumpa riedučius ir leidžiasi su vėju parko takais.

„Olga – geriausias mano keliamų tikslų pavyzdys. Visada noriu, kad žmogus ne tik numestų svorio ar sustiprintų raumenis, bet ir pamiltų sportą, kad šis taptų jo gyvenimo dalimi“, – sakė Olgos treneris Ovidijus. Anot jo, norint atsikratyti antsvorio, būtina ne tik reguliariai mankštintis, bet ir keisti mitybą, rūpintis tinkamu poilsiu, priešingu atveju numestas svoris greitai sugrįš, o užauginti raumenys vėl nusilps.

Stuburo ligos – šių laikų rykštė

Stiprinti raumenis ypač svarbu kenčiant nugaros juosmeninės dalies skausmus. Šie skausmai, pasak trenerio, dažnai ima varginti dėl per silpno pilvo preso, taip pat dėl to, kad netaisyklingai keliame sunkius daiktus. Tai būtina daryti pritupiant, tiesia nugara, o ne pasilenkus. Šių patarimų laikosi ir Olga. Jai pavyko atsikratyti nugaros skausmų. Tačiau treneris perspėjo, jog kiekvienas atvejis individualus, tad kaskart aiškinamasi, kas sukelia negalavimus. Kas tinka vienam žmogui, kitam gali pakenkti.

Stuburo ligos – viena dažniausių diagnozių šių laikų žmogui. Dažniausiai stuburo ligos kamuoja dirbančius žmones, kurie dirba 40 val. per savaitę nepatogioje darbo vietoje. Tai gali būti stovimas ar sėdimas darbas, kuris riboja judėjimo laisvę. Matydami šias tendencijas Sveikatingumo ir sporto klubo „Apelsinas“ treneriai kineziterapeutai organizuoja seminarą „Sveikas stuburas dirbantiems stovimą darbą“. Lektorė kineziterapeutė J. Boltutienė bei trenerė K. Kesminienė kalbės apie tai, kaip dirbantiems stovimą darbą atpažinti pirmuosius stuburo pažeidimo požymius, kaip užkirsti kelią sunkioms ligoms ir kaip padėti sau.

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai