Ruduo, kai apima slogi nuotaika, tampa pačiu geriausiu sezonu pradėti sportuoti, nes judėjimas suteikia ne tik geresnės sveikatos, bet ir geresnės nuotaikos. Žmogui svarbiausia yra judėti kasdien, tiek ryte, vakare, tiek ir dienos metu. Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ grupinių treniruočių instruktorės – Valerija Pavliukova ir Eglė Miknevičiūtė – nurodo esminius sporto skirtingu dienos metu skirtumus ir pataria, kokias treniruotes pasirinkti pagal savo gyvenimo būdą.

Kokias treniruotes vedate ir kuriuo metu?

Valerija: Tiek rytais, tiek ir vakarais vedu kalanetiką, funkcinę treniruotę, kūno dizainą, dienos metu vedu stuburo ir sąnarių mankštą.

Eglė: Tiek rytais, tiek ir vakarais vedu kalanetiką ir funkcinę treniruotę, vakarais taip pat vedu „Step“ aerobiką, ir funkcinį tempimą, o rytais – „Body Pump“ treniruotę.

Ar yra skirtumas, kada sportuoti geriau – ryte, dieną ar vakare?

Valerija: Skirtumo, kada sportuoti geriau, visiškai nėra. Viskas priklauso nuo individualaus žmogaus pasirinkimo, poreikio, gyvenimo būdo, dienotvarkės ir savijautos. Egzistuoja skirtingi žmonių bioritmai, pavyzdžiui, vieni geriau jaučiasi sportuodami ryte, kiti nelabai gerai jaučiasi sportuodami ryte ir jiems geriau treniruotis vakare. Tiems žmonėms, kurie dirba naktinį darbą, nepatarčiau sportuoti ryte, nes reikia po darbo pailsėti, išsimiegoti, pavalgyti ir atsistatyti.

Tobula jei žmogus turi galimybę pasidaryti pertraukėlę dienos metu ir ateiti į stuburo ir sąnarių mankštą – taip netgi pagerinama jo darbo kokybė, savijauta, atsiranda daugiau energijos. Stuburo ir sąnarių mankšta nėra intensyvi, tinka visiems žmonėms, tiek turintiems stuburo ir sąnarių problemų, tiek profilaktikai, ši treniruotė suteikia lengvumo ir laisvumo pojūtį visame kūne, nuima įtampą, suteikia daugiau mobilumo, lavina lankstumą, gerina nuotaiką.

Eglė: Remiantis praktika, kai kurie žmonės negali sportuoti ryte, nes jiems yra per ankstus metas, jie nespėja papusryčiauti prieš sportą, nenori keltis anksčiau, nes visą dieną po to jaučiasi neišsimiegoję, jiems trūksta jėgų ir todėl negali produktyviai dirbti. Vakare sportuoti dažniausiai gali visi ir nesu iš klientų girdėjusi, kad nesportuoja vakare, nes jiems yra per vėlus metas. Svarbiausia yra klausyti savo organizmo ir atkreipti dėmesį, ar geriau jaučiatės sportuodami ryte, ar vakare.

Kodėl naudinga sportuoti vakare?

Valerija: Labai naudinga sportuoti vakare, ypač jei žmogus dienos metu dirba protinį darbą, tai idealu pakeisti protinį krūvį fiziniu. Sportas vakare padeda atsipalaiduoti smegenims, o taip žmogus pailsi pats. O jeigu dirbate fizinį darbą, tada sportuoti yra tiesiog būtina. Treniruočių metu žmogus per judesį atstato savo raumenyną, laikyseną, energiją. Dauguma dirba sėdimą darbą, po kurio jaučia kūno sąstingį, pasikeičia laikysena, taip pat vakare žmogus yra šiek tiek žemesnis nei ryte, todėl sportuojant vakare yra labai naudinga ištempti raumenis, stuburą, taip iškart pagerėja laikysena. Dažnu atveju, po darbo jaučiamas nuovargis būna apgaulingas, nes jis visgi jaučiasi išsekęs ne nuo fizinio, o nuo protinio darbo, todėl svarbiausia yra tiesiog prisiversti ateiti į sporto klubą. Po treniruotės visuomet savijauta pagerėja visapusiškai, atsiranda geros emocijos ir laimės pojūtis.

Eglė: Žmonės sportuodami vakare džiaugiasi, kad gali išsikrauti po darbo ir pamiršti dienos rūpesčius. Vakare jų galva švari, nes jau yra užbaigę visus darbus ir apie juos nebegalvoja. Sportas pakelia nuotaiką ir namo žmonės grįžta puikiai nusiteikę. Jei treniruotė žmogui yra sunki ir intensyvi, po kurios jaučiasi išsekęs, tokiu atveju geriau sportuoti vakare, kad po treniruotės galėtų pailsėti ir atsistatyti.

Kada geriau rinktis intensyvesnes, o kada lėtesnes treniruotes?

Valerija: Jei žmogus yra labai fiziškai pavargęs, nerekomenduočiau rinktis didelio intensyvumo treniruotės, tokiu atveju labiau tiktų kalanetika ar kūno dizainas, nes jos nereikalauja tokių didelių fizinių pastangų, o žmogus kaip tik labiau atsipalaiduoja ir po treniruotės nesijaučia išsekęs. Vėlgi, viskas labai individualu ir priklauso nuo daugybės aplinkybių – ar žmogus yra tik pradėjęs sportuoti, ar sportuoja jau seniai, ar gera jo širdies veikla, koks jo bioritmas, koks pulsas. Pavyzdžiui, vieni gali vakare užmigti po intensyvios treniruotės, o kiti negali, tada jiems reikėtų vakare rinktis ramesnio tempo užsiėmimus. Jeigu žmogus yra sveikas ir jokių sveikatos nusiskundimų neturi, tai rekomenduočiau derinti treniruotes pagal jų intensyvumą, kad sporto krūvis būtų kuo įvairesnis. Svarbiausia yra rinktis sau naudingiausią treniruotę, o Apelsinas siūlo didelę grupinių užsiėmimų įvairovę, tad tikrai galima atrasti labiausiai atitinkančią poreikius intensyvesnę arba ramesnę treniruotę. Jei žmogus nėra sportavęs anksčiau, rekomenduočiau pradėti nuo asmeninių treniruočių tam, kad Apelsino sveikatingumo specialistas atlikęs kūno sudėties analizę bei „SMART“ diagnostiką, individualiai pakonsultuotų, kokius pratimus žmogus atlieka netaisyklingai, patartų, kokia sgrupines treniruotes jam geriausia rinktis pagal jo fizinę sveikatos būklę.

Eglė: Ryte geriau rinktis lengvesnes ir mažesnio intensyvumo treniruotes, jei žmogui per sunkios intensyvios treniruotės ir po jų sumažėja darbingumas. Kiti, priešingai, mėgsta intensyviau sportuoti ryte, greitai atsistato ir visą dieną puikiai jaučiasi. Pavyzdžiui, „Body Pump“ treniruotė vyksta ryte ir į ją susirenka labai skirtingo fizinio pajėgumo žmonės, bet kiekvienas krūvį gali pasirinkti atitinkamai pagal savo jėgas.

Kodėl svarbu sportą įtraukti į savaitės rutiną, kiek kartų? 

Valerija: Žmogui judėti būtina kasdien, nes fizinis aktyvumas visapusiškai pagerina gyvenimo kokybę. Treniruotė subalansuoja žmogaus gyvenimo būdą, sportuoti yra naudinga tiek dėl sveikatos, tiek ir geresnės darbo kokybės. Optimalu grupinėse treniruotėse sportuoti bent tris kartus per savaitę, jei norite ne tik palaikyti formą, bet ir pasiekti rezultatų.

Eglė: Moksliškai įrodyta, kad fizinis aktyvumas žmogui reikalingas kiekvieną dieną. Svarbiausia yra judėti kasdien, tik treniruotės neturi būti vienodos. Jei vieną dieną žmogus sportuoja funkcinėje treniruotėje, tai kitą dieną jis gali pasirinkti vaikščiojimą, kuo labiau paįvairinti krūvį. Kalanetika ir sąnarių mankšta yra tokios treniruotės, kurias žmogus gali rinktis kasdien, o didesnio intensyvumo treniruotes gali rinktis tris ar keturis kartus per savaitę tam, kad pasiektų rezultatų. Nenuėjus į nė vieną treniruotę, labai svarbu pasirinkti kitokią aktyvią veiklą, pavyzdžiui, pasiekti savo dienos žingsnių tikslą, bet būtinai judėti kasdien

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ niūrų rudenį keičia laimingas ruduo – išbandykite ir patys įsitikinsite: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai