„Aš esu tik už asmenines treniruotes, nes nuėjus pas tos srities profesionalą, gali pajusti sporto suteikiamą džiaugsmą“, – sako „KAP KAP“ aromaterapijos studijos įkūrėja Indrė Gedminė (34 m.). Moteris anksčiau vengė ir nemėgo fizinio aktyvumo, o dabar jau keturis metus sportuoja kartu su „Apelsino“ treneriu – kineziterapeutu Ovidijumi Čepaičiu.

 

Treniruotės tapo tarsi meditacija

 

Indrė, kaip ir daugelis kitų, nedrįstančių pradėti sportuoti žmonių, galvojo, kad į sporto klubą ateina tik gražūs, gero fizinio pasirengimo žmonės, tačiau atėjus į „Apelsiną“, jos nuomonė visiškai pasikeitė. „Išbandyti trijų dienų narystę mane už rankos atsivedė draugė, kadangi buvau skeptiškai nusiteikusi ir netgi nerimavau, kaip atrodysiu, nes nieko nemoku. Atėjusi į „Apelsiną“, supratau, kad turėjau daug nepagrįstų baimių, nes viskas pasirodė daug paprasčiau nei įsivaizdavau – administratorės labai draugiškai bendravo, atsakė į rūpimus klausimus, treneriai taip pat labai dėmesingi, atliko „SMART“ testą, labai išsamiai viską paaiškino. Tiesiog pamačiau, kad dirba profesionalai ir nusprendžiau, kad noriu ten būti“, – savo pirmąjį apsilankymą sveikatingumo klube prisimena Indrė.

 

Nors asmeninių treniruočių kartu su Ovidijumi reikėjo palaukti mėnesį, bet tai buvo tas treneris, kuris padėjo klientei išspręsti skausmų problemas ir atrasti fizinio aktyvumo džiaugsmą. „Norėjau sportuoti sveikai ir taisyklingai, taip pat man skaudėjo kelius, taigi administracijoje iškart paklausiau, ar yra treneris, kurį galėtų rekomenduoti. Ovidijus puikiai tiko, nes yra kineziterapeutas. Dėl klientų gausos, trenerio palaukti turėjau apie mėnesį, tai iš pradžių ėjau į grupines treniruotes, o po to pradėjau sportuoti su Ovidijumi. Dabar pas šį trenerį sportuoja ir mano tėtis, ir mano geriausia draugė – visiems galiu rekomenduoti“, – sako „Apelsino“ klientė. Indrė niekada anksčiau netikėjo frazėmis, kad sportas gamina laimės hormonus, tačiau asmenines treniruotes reguliariai du kartus per savaitę lanko jau keturis metus, nes judėjimas suteikia daug džiaugsmo: „Sportas tapo mano malonios rutinos dalimi, kuriai sezonas, oras ar nuotaikų kaita nedaro jokios įtakos. Jeigu bent tris dienas nesu fiziškai aktyvi, jaučiu, kaip pasikeičia mano būsena, apsunksta kūnas. Treniruotė man yra tarsi meditacija, visada pakraunanti teigiama energija, padedanti būti dabartyje ir pamiršti visus rūpesčius.“

 

Problemų sprendimas kiekvienam individualus

 

„Apelsino“ sveikatingumo specialistas Ovidijus Čepaitis pastebi, kad sporto klubą klientai renkasi dėl skirtingų priežasčių: svorio metimas, laikysenos problemos, nugaros ar kitų kūno vietų skausmas. „Pirmiausia, pradedame tikslingai treniruotis, kad pasiektume išsikeltą tikslą – dažniausiai tai yra probleminių vietų skausmo mažinimas, kūno svorio, laikysenos korekcijos. Darbus įprastai pradedu nuo kliento judesių įvertinimo – atliekame pritūpimus, įtūpstus, stūmimo ir traukimo judesius, pasilenkimus, rotacijas, stebime eiseną. Būtent šie septyni fundamentiniai judesiai sudaro žmogaus dinamikos pagrindą. Kai klientas juos išmoksta daryti taisyklingai, tada pasirenkame kryptį, kuria treniruosimės toliau: jėga, ištvermė, hipertrofija, mobilumas, svorio metimas, taip pat žmogus gali drąsiai eiti į patinkančias grupines treniruotes ir žinau, kad jis nepatirs jokių traumų“, – apie asmeninių treniruočių eigą pasakoja Ovidijus. „Apelsino“ treneris pabrėžia, kad kiekvienas klientas individualus ir vienodą simptomą, pavyzdžiui, nugaros skausmą, gali sukelti skirtingos priežastys. Nuo to priklauso ir kokius pratimus parinkti bei kaip juos pritaikyti kiekvienam klientui asmeniškai, kad problema būtų išspręsta.

 

„Indrės atveju, skausmą keliuose sukėlė raumenų disbalansas, taigi pradėjome tikslingai sportuoti. Skausmas – tai tarsi kūno kalba, į kurią mums reikia įsiklausyti. Jeigu nekreipsime dėmesio, tai darant judesius toliau, bus tik blogiau. Praėjus kelioms savaitėms Indrės keliai nustojo „kalbėti“. Kai nebeliko judėjimo laisvę ribojančio skausmo, Indrei atsirado didesnis noras pažinti sporto pasaulį, tad išsikėlėme naujų tikslų – šiuo metu laviname jėgą ir ištvermę. Man, kaip treneriui, geriausias darbo įvertinimas yra ne skaičiukai svarstyklėse ar padidėjusios judesių amplitudės, bet žmogaus gyvenimo būdo pokytis – Indrė, kuri niekada anksčiau nesportavo ir vengė fizinio aktyvumo, net mokykloje ieškodavo pasiteisinimų praleisti kūno kultūrą, dabar pradėjo lankyti ne tik asmenines treniruotes ir grupinius užsiėmimus, bet sportuoja savarankiškai savo malonumui – vieną kartą per savaitę bėgioja, savaitgaliais su bendraminčiais sportuoja lauke, atranda kitų fizinių veiklų. Indrė yra labai aktyviai įsitraukusi į sveikatingumą, netgi jei negali ateiti į treniruotę sutartu laiku, visada bando suderinti kitą laiką tą pačią savaitę, niekada neatideda ir nepraleidžia sporto. Nėra tiek daug pavyzdžių, kad klientai taip kardinaliai pakeistų savo gyvenseną“, – Indrės pokyčiais džiaugiasi sveikatingumo specialistas.

 

Rezultatai: jokio kelių skausmo, graži oda ir figūra

 

Dėl asmeninių treniruočių „Apelsine“ kartu su Ovidijumi, Indrei ne tik pranyko kelių skausmas, bet ir pavyko atsikratyti varginančios įtampos: „Jau per pirmąsias tris treniruotes Ovidijus man parodė superinius tempimus, kurie nuėmė visą įtampą ir kadangi nebuvau anksčiau sportavusi, tai kiekviena treniruotė ir jos rezultatai man buvo tarsi stebuklas. Nustebino, kad pavyko taip greitai ir paprastai atsikratyti kelių skausmo. Yra sakoma: sportuok protingai, bet nesunkiai – suprantu, kad viskas dėl trenerio profesionalumo. Žinau, kad kiekvienas mano atliekamas judesys yra labai taisyklingas, nes Ovidijus netgi ir dabar, po keturių metų, randa, ką patobulinti.“ Moteris niekada neturėjo problemų dėl viršsvorio, tačiau sportuodama pajuto kūno pokyčius, kuriuos pastebi ir kiti. „Dabar visi mane pamatę sako, kokia esu išgražėjusi, ir klausia, ką darau. Atsakau, kad sportuoju. Nors svoris ir nepakito, bet visos kūno formos labai stipriai pasikeitė – tapau žymiai stipresnė, daug gražiau atrodo oda ir figūra“, – sporto rezultatais dalinasi „Apelsino“ klientė.

 

„Anksčiau aš nekęsdavau bėgimo, o dabar kartą per savaitę išbėgu 10 kilometrų. Viskam reikia reguliarumo ir nuolatinių pastangų, nes niekas neįvyksta per kelias savaites. Rezultatai ateina palaipsniui ir su kvalifikuoto asmeninio trenerio pagalba, kuris žino, kokį sporto krūvį parinkti, kad nepersistengtum, padeda įvertinti fizinį pasirengimą, kad nebūtų per sunku ir norėtum sportuoti toliau“, – sako Indrė. Ji dabar sportuoja keturis kartus per savaitę: du kartus su Ovidijumi ir du kartus savarankiškai – bėgioja ir „Apelsine“ taip pat lanko grupinius užsiėmimus: „Be Ovidijaus į treniruoklių salę beveik neinu, nes esu pripratusi ir man patinka, kad treniruotės metu profesionalas pasako, ką daryti, nereikia nieko pačiai galvoti. Dėl to renkuosi ir grupinius užsiėmimus.“

 

Kaip sportuoti ilgai ir džiaugtis kiekviena treniruote?

 

„Apelsino“ treneris Ovidijus savo klientę Indrę apibūdina kaip labai pozityvią ir tiesiog trykštančią noru sportuoti. Indrę sustabdė tik karantinas, bet dabar ji toliau sportuoja ir neplanuoja sustoti. „Aišku, didelė sporto pertrauka buvo karantino metu, bet aš vis tiek toliau sportavau savarankiškai. Buvo tokių minčių, kad gal jau nebereikia asmeninių treniruočių, nes galiu ir namuose viena pasportuoti. Tačiau sugrįžusi dar kartą įvertinau galimybę treniruotis „Apelsine“, nes atėjusi vėl pajutau draugišką ryšį ir bendruomeniškumą. Ovidijus skatina nesustoti ir judėti pirmyn, man patinka trenerio mąstymas ir profesionalumas. Kiekvieną treniruotę išgirstu naudingos informacijos, kurią jis skaitė straipsniuose. Man labai patinka, kad Ovidijus niekad nenustoja tobulėti ir visada sugalvoja, ką naujo išbandyti treniruočių metu“, – apie savo motyvaciją sportuoti toliau pasakoja Indrė.

 

Ovidijus asmeniniu treneriu – kineziterapeutu dirba jau 8-erius metus, nuolat kelia kvalifikaciją ir tobulėja, žino, kaip motyvuoti savo klientus sportuoti ir pasiekti teigiamų pokyčių. „Apie 70% mano klientų sportuoja virš metų. Manau, kad juos ilgai pas mane išlaiko treniruočių įvairovė, kryptingas darbas. Taip pat žmonės mėgsta bendrauti ir atėję į salę nenori daug galvoti, siekia šiek tiek pabėgti nuo kasdieninės rutinos. Sąžiningai ruošiuosi kiekvienai asmeninei treniruotei, kad padėčiau klientams gyventi be skausmų, stiprėti, labiau pasitikėti savimi ir pasiekti norimų rezultatų. Man svarbus tobulėjimas ir žingeidumas – skaitau literatūrą, dalyvauju seminaruose siekiu domėtis ir progresuoti, o ne sustoti ir regresuoti“, – patirtimi dalinasi sveikatingumo specialistas.

 

Paklausus, ką galėtų patarti kitiems, kurie nori nesustoti sportuoti ir džiaugtis kiekviena treniruote taip, kaip Indrė, Ovidijus atsako: „Vienas iš pagrindinių patarimų – tai išsikelti tikslą kuris, jums būtų tikrai svarbus. Įsivaizduokite, kas pasikeistų jūsų gyvenime šį tikslą pasiekus. Jei tai motyvuos keistis, tada pirmyn į salę! Kai tik norėsite praleisti treniruotę, atraskite vidinės motyvacijos ir prisiminkite, kodėl pradėjote. Kitas patarimas – tai mėgautis pačiu treniruočių procesu. Kai patinka aplinka, pratimai, bendravimas su treneriu, kitais sportuojančiais ar klube dirbančiais žmonėms, o po kiekvienos treniruotės jaučiate fizinę ir emocinę naudą – tai norimas rezultatas bus daug lengviau pasiekiamas ir sportuoti pavyks ilgai.“

 

Mūsų sveikatingumo klubuose šeimai „Apelsinas“ visiems pradedantiesiems siūlome išbandyti nemokamą įvadinę treniruotę, kurios metu treneris atlieks Jums SMART FIT instruktažą. Instruktažas apima kūno sudėties analizę, bazinių judesių ir laikysenos testavimą, sudaroma mini programa. 

Tad jei pasiryžote imtis savo gyvenime permainų – registruokitės ČIA. 

Mūsų klubus rasite PC „Grandus“ (Taikos pr. 66A) ir PC „Studlendas“ (H. Manto g. 90).