Grilyje keptas maistas – sveikatai naudinga ar žalinga?

Grilyje keptas maistas

Vasara vilioja daug daugiau laiko praleisti lauke – džiaugtis saule, grynu oru ir skaniu maistu! Daugelis lietuvių tradiciškai grillina ir piknikauja kartu su šeima bei draugais ant pievos, soduose ar prie vandens telkinių. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė dalinasi mitybos patarimais apie grilyje keptą maistą.

Ar sveika rinktis grilyje keptą maistą?

Pats sveikiausias maisto ruošimo būdas yra virimas garuose, tačiau daug vaisių bei daržovių valgantis sveikas asmuo gali saikingai pasimėgauti ir grilyje keptu maistu. Svarbiausia, nepiktnaudžiauti, neprideginti, rinktis kokybiškus produktus ir tinkamai kepti. Kai grilyje kepamas maistas apskrunda, susidaro degėsiai, o toks maistas kenkia sveikatai, nes tampa kancerogeninių medžiagų šaltiniu. Šios susidariusios medžiagos neigiamai veikia organizmo ląsteles ir yra siejamos su vėžiniais susirgimais. Kancerogeninių medžiagų gauname valgydami bulvių traškučius, skrudintas bulvytes, keptą riebaluose duoną, net sausainius. Kepant grilyje būtina atsakingai rinktis medžiagas, kuriomis bus išgaunamas ugnis. Sakuotos malkos netinkamos kepti ant atviros ugnies, taip pat jokių būdu nederėtų rinktis degaus skysčio, nes toks kepimo būdas išskirs kenksmingas medžiagas, o šios iš pradžių nusės ant šašlyko ir tada mūsų organizme.

Kokius produktus geriausia rinktis kepimui grilyje?

Geriausią skonį pajusite ir daugiausiai naudos organizmui suteiksite kepdami tik kokybiškus produktus. Rinkitės šviežią arba atšaldytą liesą mėsą. Sveikiausia kepti į foliją įvyniotą mėsą, ir žuvį. Jei per vasarą keletą kartų suvalgysite grilyje keptos riebios mėsos (kiaulienos ar avienos) labai didelės žalos nepatirsite. Mėsą patartina pjaustyti 3–5 cm storio gabalėliais, tuomet ji kepant nepraras drėgmės ir išliks sultinga. Kepti galite bet kokias daržoves ir netgi vaisius, pavyzdžiui, arbūzą. Nors lietuviai yra linkę mėgautis apskrudusiais šašlykais ir juos užkąsti agurkais, išdrįskite atrasti naujų skonių. Gomurį palepinkite sultinga mėsa ir keptais pomidorų, cukinijų, svogūnų, paprikų, morkų, pievagrybių vėrinukais. Svarbiausia neprideginti! 

Kokių produktų nesirinkti kepimui grilyje?

Kepimui grilyje nederėtų rinktis perdirbtos mėsos gaminių, tokių kaip dešrelės. Šie mėsos gaminiai paprastai turi daugiau riebalų bei nitritinės druskos, kuri veikiama aukštos temperatūros virsta kancerogeninėmis medžiagomis. Kaip jau minėjau, kancerogeninės medžiagos neigiamai veikia organizmo ląsteles ir yra siejamos su vėžiniais susirgimais. Nesirinkite iš anksto marinuotos mėsos, nes nežinia, kokios kokybės mėsa buvo marinuojama. Degėsių mėgėjai ir nuolatiniai grilintojai, į lėkštę prisikraukite kopūstų salotų, kurios ypač teigiamai veikia organizmą ir taip padės susidoroti su patirta grilyje kepto maisto žala.

Kaip „grilinti“ sveikiausia ir kokį marinatą pasirinkti?

Sveikiausia grilinti ne ant atviros ugnies, o rinktis natūralų prakurą, kuo žemesnę temperatūrą ir neapskrudinti. Marinatas sukuria barjerą tarp mėsos ir karščio, lyg apsaugodamas mėsą nuo išdžiūvimo bei kenksmingų degimo medžiagų patekimo į mėsą. Daug naudingiau yra patiems marinuoti mėsą, taip išvengsite žalingų medžiagų, apie kurių egzistavimą marinate nė nenutuokėte. Paprastai marinuojant užtenka trijų pagrindinių ingredientų: rūgšties, kuri suminkština mėsą, aliejaus, kuris neleidžia mėsai išsausėti, ir norimų prieskonių. Mėsą minkštinanti rūgštis nebūtinai turi būti actas, galite išbandyti marinatą su vaisiais, pavyzdžiui, citrinomis ar kiviais. Svarbu nepadauginti aliejaus, kad šis nevarvėtų ant ugnies ir nesusidarytų daug kenksmingų dūmų. Prieskoniais nepiktnaudžiaukite, stenkitės išgauti kuo natūralesnį produkto skonį. Vieną kartą gausiai pagardinę prieskoniais, kitą kartą barstysite jų daugiau ir taip priprasite prie itin prieskoningo maisto. Išbandykite kuo įvairesnius marinatus – kefyrą, jogurtą, mineralinį vandenį.

Pasidalinkite sveiku ir skaniu kepimo grilyje receptu.  

Kalakuto iešmeliai su apelsinais. Ingredientai: kalakuto blauzdelė be kaulo, medus, apelsinai, citrinos sultys, grūdėtos garstyčios, čiobreliai, raudonieji svogūnai, pipirai, Himalajų druska. Daržovių iešmeliams: paprika, brokoliai, pomidoriukai, citrinos sultys, pipirai, kokybiškas norimas aliejus. Paruošimas: mėsą supjaustykite 5 cm storio gabalėliais. Apelsino žievelę nutarkuokite ir išspauskite sultis. Svogūnus supjaustykite žiedeliais. Žievelę, apelsino ir citrinos sultis sumaišykite su likusiais ingredientais ir apipilkite mėsą. Išmaišykite. Marinuoti reikėtų bent 4 val. Prieš pat mėsos kepimą paruoškite daržovių iešmelius. Daržoves supjaustykite stambiomis dalimis. Pjaustykite visą brokolį, jo kotą pjaustykite plonais griežinėliais. Daržoves apšlakstykite citrinos sultimis, aliejumi, pamaišę suverkite ant iešmo ir kepkite kartu su mėsa.

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ įsigiję metinę narystę, gausite net 2 sveikos mitybos planus dovanų!

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ galite užsisakyti subalansuotos mitybos planą arba vegetariškos mitybos planą, kurį sudarys dietistė Rūta Genutė. Mitybos planas yra sudaromas individualiai – atsižvelgiama į jūsų gyvenimo būdą, darbo ir sporto režimą, gaminimo galimybes bei mėgstamus ir nemėgstamus produktus.

Užsisakyti galite čia:

Subalansuotos mitybos planas svorio mažinimui, didinimui arba išlaikymui.

Vegetariškos mitybos planas pilnavertei subalansuotai mitybai.

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai