Funkcinis tempimas gerina lankstumą ir šalina įtampą

Jaučiatės suvaržyti, nelankstūs, tarsi „mediniai“? Dirbate sėdimą darbą? Patiriate daug įtampos ir streso? Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ vyksta funkcinio tempimo treniruotė, skirta būtent jums. Kodėl labai svarbu nepamiršti tempimo treniruočių ir kokia tempimo nauda, pasakoja sveikatingumo specialistė Lijana Bajelienė.Kam skirta tempimo treniruotė?

Tempimo treniruotė nereikalauja jokio fizinio pasiruošimo, todėl ją drąsiai gali rinktis tiek pradedantieji, tiek ir jau turintys sporto patirties. Tai treniruotė, kuri tinka tiek vyresniems, tiek ir jaunesniems, nes jos metu sprendžiamos aktualios laikysenos problemos, gerinama kordinacija ir balansas, atpalaiduojami ne tik raumenys, bet ir nervų sistema. Tempimas ypatingai svarbus kiekvieno žmogaus judesių amplitudei, taigi treniruotė naudinga absoliučiai visiems.

Kaip vyksta funkcinio tempimo treniruotė?

Funkcinio tempimo treniruotė vyksta ramiu ir lėtu tempu. Labai dažnai pradedame nuo pėdos mankštinimo pratimų, nes ji yra mažiausiai treniruojama, todėl į tempimo treniruotę rekomenduoju ateiti be avalynės. Atliekame statinio ir dinaminio tempimo pratimus, skirtus ištempti visus kūno raumenis ir atpalaiduoti būtent tas vietas, kuriose yra sukaupta didžiausia įtampa. Statinis tempimas yra dažniausiai pasitaikantis tempimas, atliekamas fiksuojant tam tikrą kūno padėtį, kai žmogus gali lengviausiai save kontroliuoti. Dinaminis tempimas yra atliekamas kartojant judesius su užlaikymais tol, kol pasiekiame reikiamą tempimo efektą. Tempimo užsiėmime yra derinami statinio ir dinaminio tempimo pratimai, siekiant didžiausios treniruotės naudos.

                                                   

Kokių rezultatų galima pasiekti renkantis funkcinį tempimą?

„Apelsine“ funkcinio tempimo treniruotė, kaip naujovė, atsirado prieš metus ir labai išpopuliarėjo. Pastebiu labai teigiamus pokyčius pas tuos klientus, kurie jau ilgą laiką lanko šį užsiėmimą: žmonės tapo stabilesni, labiau koordinuoti, pagerėjo jų lankstumas ir padidėjo pasitikėjimas savimi. Klientai puikiai jaučiasi treniruotės metu ir pastebėję naudą sau, į užsiėmimą atsiveda ir savo draugus. Funkcinio tempimo treniruotė gerina raiščių elastingumą, sausgyslių tamprumą, dinaminį mobilumą, raumenų elastingumą, laikyseną, taip pat stimuliuoja širdies kraujagyslių sistemą, atstato raumenis po jėgos treniruotės ir pozityviai nuteikia. Tempimas ypač svarbus traumų prevencijai, taip pat mažina stresą, nerimą ir nuovargį.

Kodėl naudinga rinktis ne tik intensyvias, bet ir tempimo treniruotes?

Tempimo pratimai turėtų būti atliekami kiekvienos treniruotės metu, tik intensyviuose užsiėmimuose jiems yra skiriama daug mažiau laiko, būtent todėl „Apelsine“ vyksta pilna tempimo treniruotė. Dažnai žmonės renkasi intensyvias treniruotes, nes galvoja, kad lėta treniruotė nesuteiks rezultatų, tačiau priešingai, tempimo treniruotė kaip tik padeda pagerinti raumens kokybę, nes raumuo yra geriau aprūpinamas deguonimi. Tempimas ypač tinkamas po sunkių treniruočių, nes padeda greičiau atsikratyti susikaupusių pieno rūgščių, raumenų skausmo ir taip greičiau atsistato darbingumas. Aš savo asmeninių treniruočių klientams visuomet patariu, kaip teisingai susidėlioti savo treniruočių grafiką, kokias grupines treniruotes pasirinkti ir kada naudingiausia įtraukti funkcinio tempimo užsiėmimus.

                                                 

Kam rekomenduotumėte funkcinio tempimo treniruotę?

Tiems, kurie jaučia suvaržymą, nepatogumą ir nelankstumą savo judesiuose. Jei žmogus pirmą kartą atėjęs į funkcinio tempimo treniruotę jaučiasi tarsi „medinis“, jam nepavyksta iš karto atlikti visų pratimų, vadinasi atėjo kaip tik į jam skirtą treniruotę, kurią reguliariai lankydamas vieną ar du kartus per savaitę, taps daug lankstesnis ir pradės jaustis geriau. Rekomenduoju rinktis tempimo treniruotę esant laikysenos disbalansui, kuris dažnai atsiranda dėl to, kad vienos raumenų grupės yra silpnos, o kitos būna per daug įtemptos. Vyresnio amžiaus žmonėms ypač aktualus balanso ir koordinacijos lavinimas. Paaugliams taip pat svarbūs tempimo pratimai, nes greitas augimas lemia įtampą tam tikrose kūno vietose ir judesiai tampa suvaržyti, taigi svarbu raumenis atpalaiduoti. Netgi tiems, kurie savo darbe patiria stresą, svarbiau, kad sporte dominuotų tempimo treniruotės, nes jos atpalaiduoja ne tik raumenis, bet ir nervų sistemą. Žmonės po funkcinio tempimo treniruotės jaučiasi laisvesni ir išeina geresnės nuotaikos bei su šypsena veide.

Daugiau apie treniruočių naudą sužinokite čia: Funkcinis tempimas

„Apelsino“ klientai grupines treniruotes lanko nemokamai!

Jei nesate klubo narys, kviečiame išbandyti sveikatingumo klubą šeimai „Apelsinas“ nemokamai: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai