Klaipėdietis Ginteris Harner (52 m.), dirbantis savivaldybės įstaigos vadovu, yra pavyzdys savo bendraamžiams, kaip rūpintis savo sveikata, gyvenimo kokybe, išlaikyti vyriškumą ir nesustoti tobulėti. Ginteris, po dviejų rimtų operacijų, sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ sportuoja jau 4 metus ir 2,5 metų individualiai treniruojasi kartu su sveikatingumo specialistu Luku Jarmalu.

 

Pradėjote sportuoti prieš 4 metus. Kaip priėmėte šį sprendimą?

 

Visą laiką buvau aktyvus ir judėjau, nuo pat vaikystės buriuoju, tačiau prieš 4 metus nusprendžiau, kad noriu pradėti sportuoti intensyviau. Motyvas buvo labai konkretus, kadangi mano sveikata iš prigimties nebuvo pati geriausia – paauglystėje turėjau operaciją dėl širdies ydos, po kurios teko iš naujo mokytis vaikščioti ir tas procesas truko apie trejus metus. Prieš keletą metų patyriau stuburo išvaržos operaciją, kuri privertė dar labiau pagalvoti apie individualias treniruotes su asmeniniu treneriu. Dėl to mano žingsnis į sporto salę buvo labai gerai pamatuotas ir reikalingas. Noriu palaikyti gerą fizinę formą ir tiesiog esu priverstas sportuoti tam, kad gerai jausčiausi, būčiau sveikas ir energingas, o taip pat ir gerai atrodantis. 

 

Paprastai po tokių rimtų operacijų žmonės bijo pradėti sportuoti, kaip buvo Jums?

 

Mano klausimai buvo tokie patys, galvojau: ką aš dabar galėsiu daryti, ar jau viskas, ar jau baigiau aktyvų gyvenimą? Džiaugiuosi, kad mane konsultavęs Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas pasakė: gali daryti viską, tik svarbiausia, kad sportuotum teisingai. 

 

Po 1,5 metų savarankiško sporto nusprendėte pradėti sportuoti su Luku, kokios priežastys paskatino pasirinkti asmenines treniruotes?

 

Aš esu žingeidus ir sportu domiuosi pats. Po antros operacijos, reabilitacijos metu, treneris man parodė, kokius pratimus turėčiau atlikti, tad galvojau, kad jau esu pasiruošęs sportuoti savarankiškai. „Apelsine“ stebėjau aplinką ir mačiau, kaip asmeniniai treneriai dirba su klientais. Supratau, kad kai kuriems pratimams atlikti man taip pat yra reikalinga profesionali kontrolė. Be to, nejaučiau didelio progreso. Todėl priėmiau sprendimą, kad noriu sportuoti kartu su asmeniniu treneriu, kuris man parodytų, kaip teisingai daryti pratimus ir pasiekti geresnių rezultatų. Pradėjęs treniruotis su Luku, pamačiau, kad pats ne viską atlikdavau taisyklingai ir netgi galėjau sau pakenkti. Dabar sportuodamas su treneriu žinau, ką ir kaip turiu daryti. 

 

Palyginkite, kaip skiriasi savarankiškas sportas nuo asmeninių treniruočių su sveikatingumo specialistu?

 

Visiems pradedantiems sportuoti, patarčiau rinktis asmeninį trenerį. Pirmiausia, dėl motyvacijos. Jeigu sunku ateiti į salę, tai susitarus su treneriu, atsiranda įsipareigojimas nepraleisti treniruotės. Antras aspektas – sveikatingumo specialistas išmoko taisyklingai atlikti bazinius pratimus, nežalojant savęs. Trečia priežastis – asmeninis treneris padeda išsikelti svarbiausius sporto tikslus, parenka individualią programą, kaip jų pasiekti greičiau ir efektyviau nei sportuojant savarankiškai. 

 

Kokių rezultatų norėjote pasiekti?

 

Norėjau gražiau atrodyti, turėti daugiau raumenų – gera išvaizda padeda labiau pasitikėti savimi, netgi savijauta pasikeičia. Bet kokiu atveju, treneris pamatė mano silpnąsias vietas – kad reikia stiprinti nugarą, kojas, rankas, pilvo presą. Taip pirminį išvaizdos pokyčių tikslą natūraliai pakeitė fizinių savybių stiprinimas. Domiuosi sportu ir žinau, kad vyresniame amžiuje svarbu skirti daugiau dėmesio ne kardio, o jėgos pratimams, nes jie palaiko raumenų masę. 

 

Kokius savo išvaizdos ir sveikatos pokyčius pajutote?

 

Kritiškai save įsivertinau, pagalvojęs, ką aš padarydavau būdamas 30-ies ar 40-ies, tai dabar mano kūnas atrodo geriau ir sugeba daugiau nei anksčiau. Vertinant sveikatą, būdamas 52-ejų jaučiuosi lygiai toks pats energingas tarsi būčiau 30-ies. Dabar man nieko neskauda, miegu gerai. Bendraujant su draugais, jau atsiranda sveikatos tematika ir vis dažniau kas nors pasiskundžia skausmais atsikėlus ryte ar bloga miego kokybe, o aš tokių problemų neturiu. Sportuodamas keliauju į priekį, džiaugiuosi kiekviena treniruote ir net negalvoju sustoti. Turėdamas gerą sveikatą galiu žymiai daugiau padaryti. Mano išvaizdos pokyčius pastebėjo žmona ir kai savikritiškai save vertinu, kad dar reikia numesti riebalų, ji sako: nejuokauk, pas tave jų nėra.    

 

Ar Jūsų žmona taip pat sportuoja „Apelsine“?

 

Taip, sportuoti nusprendėme kartu su žmona ir dabar labai dažnai vienas kitą motyvuojame bei paraginame nepraleisti treniruočių. Šeštadieniais kartu einame į grupinius „Body Pump“ užsiėmimus. Kartais sekmadieniais ateiname į sporto salę dviese. Aš visada džiaugiuosi, kai galime treniruotis kartu ir praleisti daugiau laiko, kuris yra dar ir labai naudingas. 

 

Kokią dalį sportas užima Jūsų gyvenime? Kiek kartų per savaitę sportuojate su Luku? 

 

Dabar mano savaitės sporto režimas yra toks: 2 kartus lankau baseiną, 2 kartus individualiai treniruojuosi su Luku ir 2 kartus einu į „Apelsiną“ sportuoti savarankiškai. Nuo vaikystės kiekvieną vasarą buriuoju, taip pat važiuoju dviračiu. Sportas padeda palaikyti fizinę ištvermę ir sumažinti traumų tikimybę. Laiką treniruotėms dažniausiai skiriu pietų metu ir keliauju ne pavalgyti, bet pasportuoti. Geriau įsidedu ko nors užkąsti po treniruotės ir man to užtenka.

 

Kodėl rekomenduotumėte „Apelsiną“ savo bendraamžiams vyrams? 

 

Šiame amžiuje vyksta organizmo pokyčiai, mažėja raumenų tonusas ir vyriškas hormonas testosteronas. Todėl norint palaikyti savo vyrišką energiją, svarbu rinktis sportą ir aktyvumą. Moksliškai įrodyta, kad vyresniame amžiuje yra reikalingi jėgos pratimai. Taigi, vyrai, nesnaudžiam, keliam sėdynes nuo sofos ir einam pajudėti!  

 

Asmeninis treneris Lukas Jarmalas sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ dirba 4,5 metų. Sveikatingumo specialistas pagrindinį dėmesį skiria teisingai pratimų atlikimo technikai ir padeda sportuojantiems žmonėms tikslingai siekti užsibrėžtų tikslų. 

 

Kokia buvo Ginterio fizinė forma, kai jis pasirinko lankyti asmenines treniruotes?

 

Ginteris yra aktyvus žmogus, buriuoja, mina dviratį, prieš pasirinkdamas asmenines treniruotes su manimi, sportavo savarankiškai – todėl jo fizinė forma nebuvo labai prasta. Pas Ginterį, kaip ir pas daugelį sėdimą darbą dirbančių žmonių, buvo nusilpęs liemens raumenynas, taip pat pilvo preso ir nugaros raumenys. Vyras turėjo išvaizdos trūkumų: padidėjęs riebalinis audinys, ypač pilvo srityje, trūko raumeninės masės.

Dirbant sėdimą darbą, sėdmenų raumenys tampa neaktyvūs ir nusilpsta, taip visa galinė raumenų grandinė išsibalansuoja, silpsta nugaros ir galiniai šlaunų raumenys, todėl treniruoti sėdmenis yra būtina. Vyresniame amžiuje svarbus viso kūno treniravimas, ypač liemens raumenyno. Vyrams svarbu treniruoti kojas, atlikti bazinius pratimus, kai dirba daugiau nei du sąnariai vienu metu – taip stimuliuojamas testosteronas, kuris yra vyro libido ir sveikatos hormonas.

 

Kokius treniruočių tikslus išsikėlėte pirmiausia ir kaip jų siekėte?

 

Prieš pradedant asmenines treniruotes, Ginteriui atlikau „SMART diagnostiką“, pasižiūrėjau, ar teisingai atlieka bazinius judesius. Taip išsikėlėme pagrindinius tikslus: išmokti taisyklingai atlikti pratimus ir pakeisti kūno išvaizdą – sumažinti riebalų kiekį ir padidinti raumenų masę. Tikslų siekėme nuosekliai, reguliariomis treniruotėmis. Dabar, sulyginus nuotraukas prieš ir po 2,5 metų asmeninių treniruočių, kontrastas yra kardinalus. Labiausiai matomi kūno kompozicijos pokyčiai: pečių juosta, krūtinės, rankų, liemens raumenys. Ginteris tapo fiziškai stipresnis, geriau jaučiasi, labiau pasitiki savimi, išvystė geresnius mitybos įpročius ir turi daugiau motyvacijos sportui. Vyrui 52 m., tačiau laikydamasis sveiko gyvenimo būdo ir fizinio aktyvumo, jis atrodo žymiai jaunesnis.

 

Kokių sporto tikslų siekiate toliau?

 

Dabartiniai treniruočių tikslai yra išlaikyti esamas Ginterio kūno formas ir dar labiau jas tobulinti, taip pat išlaikyti motyvaciją sportui ir sveikatingumui bei pagerinti pagrindinių jėgos pratimų individualius rekordus. Pavyzdžiui, prieš 2,5 m. Ginteris nuo žemės galėjo pakelti 70 kg, o dabartinis jo rekordas yra dvigubai didesnis – 140 kg. Klientas norėjo tobulėti, jam gerai sekėsi, o aš, kaip asmeninis treneris, vis iškeldavau didesnius tikslus, atsižvelgdamas į jo galimybes. 

 

Ginteris yra vyriausias tavo klientas vyras, ar dėl amžiaus skiriasi treniravimo metodai?

 

Vyresniame amžiuje yra didesnė traumų tikimybė, todėl kiekvienos treniruotės pradžioje atliekame kokybišką apšilimą, mobilizuojame sąnarius, pratempiame raumenis, juos aktyviname ir tik tada pereiname prie pagrindinių pratimų. Sportuodami su Ginteriu koncentruojamės į jėgos pratimus, tokius kaip: traukos, prisitraukimai, štangos spaudimas, integruojame pritūpimus. Treniravimas dėl amžiaus ypatingai nesiskiria, tačiau svarbu parinkti tinkamą krūvį ir neperspausti sportuojančio žmogaus. Ginterio atveju, atsižvelgiu į tai, kad jis užima aukštesnes pareigas ir patiria nemažai streso, todėl treniruočių krūvis neturi sukelti dar daugiau įtampos – sveikatingumo specialisto atsakomybė yra profesionaliai parinkti treniruotę pagal tai, kaip jaučiasi klientas. Ginteris patyrė rimtų operacijų, todėl atliekant pratimus, ypatingai stebime jo pulsą, žiūrime, koks krūvis tenka širdžiai. Ginteris turi specialų diržą ir tai labai palengvina darbą bei suteikia galimybę tinkamai parinkti pertraukėles ir treniruočių krūvį.  

 

Kokia yra atliekamų jėgos pratimų nauda?

 

Teisingai atliekami jėgos pratimai gerina laikyseną, padeda išlaikyti ir padidinti raumenų masę, taip pat sumažina tikimybę patirti traumas kitose gyvenimo veiklose: kasdienėje buityje, laisvalaikio veiklose, įvairiose sporto šakose. Ginterio atveju, individualios treniruotės padeda traumų prevencijai buriuojant. Mano, kaip asmeninio trenerio, atsakomybė yra atrasti balansą tarp kliento mėgstamų ir norimų atlikti pratimų, kurie gerai sekasi, ir tų, kurių nemėgsta, bet jie yra reikalingi, nes sustiprina silpniausias vietas. 

 

Kokios Ginterio savybės padeda jam išlaikyti motyvaciją sportui?

 

Galiu drąsiai pasidžiaugti Ginteriu, nes jis yra disciplinuotas kovotojas. Labai žmogiška, kad kartais trūksta motyvacijos ar sunkią darbo dieną nesinori ateiti sportuoti, bet Ginterio užsispyrimas siekti savo asmeninių tikslų visada nugali ir jis ateina į treniruotę netgi tada, kai jaučiasi pavargęs. Ginteris yra labai stiprus žmogus ir motyvuotas sportuoti, nes nori gerovės savo sveikatai. 

 

Ką svarbu žinoti žmogui, kuris siekia sportuoti saugiai ir ieško sveikesnio gyvenimo būdo?

 

Žmogui svarbu išmokti pažinti savo kūną, jausti tuos raumenis, kurie dirba atliekant pratimus, stebėti save, kaip jaučiasi po treniruotės, ar turi pakankamai energijos. Kai treniruotė per sunki arba nuobodi, klientas greitai praranda motyvaciją. Svarbu suprasti, kas kiekvienam labiausiai tinka, kiek treniruočių rinktis ir, žinoma, rasti tą programą, kuri žmogui patinka. Rekomenduoju asmeninį trenerį, nes specialistas padeda profesionaliai pasirinkti tinkamiausias treniruotes ir efektyviausią kelią tikslams pasiekti – ypač tokiais atvejais, kai yra sveikatos problemų ar buvo atliktos tam tikros operacijos. Dažnai vyrai, ypač vyresni, nedrįsta ar nenori kreiptis pagalbos į asmeninį trenerį, nes galvoja, kad viską gali atlikti patys, tačiau prieš pradedant sportuoti, svarbu bent jau pasikonsultuoti su sveikatingumo specialistu.

 

Dabar treniravimo metodai yra pasikeitę, mokslas tobulėja, treneriai taip pat tobulėja ir gali kiekvienam žmogui pritaikyti geriausius pratimus, pagal individualius poreikius. Asmeninis treneris tampa kliento gyvenimo dalimi, nes padeda ugdyti sveikesnius gyvenimo įpročius, rūpinasi teigiamais jo kūno pokyčiais ir gera savijauta, padeda siekti užsibrėžtų tikslų. Profesionalus treniravimas atneša visai kitokių rezultatų nei savarankiškas sportas. Pradėdami sportuoti, nebijokite kreiptis į sveikatingumo specialistą, nes jis išmokys tinkamai atlikti pratimus ir padės judėti tikslinga kryptimi.

 

 

Mūsų sveikatingumo klubuose šeimai „Apelsinas“ visiems pradedantiesiems siūlome išbandyti nemokamą įvadinę treniruotę, kurios metu treneris atlieks Jums SMART FIT instruktažą. Instruktažas apima kūno sudėties analizę, bazinių judesių ir laikysenos testavimą, sudaroma mini programa. 

Tad jei pasiryžote imtis savo gyvenime permainų – registruokitės ČIA. 

Mūsų klubus rasite PC „Grandus“ (Taikos pr. 66A) ir PC „Studlendas“ (H. Manto g. 90).