Vasaros pabaigoje galvojame apie naujas veiklas rudenį – pasirinkite tai, kas sukelia džiaugsmą ir gerina sveikatą, netgi suteikia teigiamų pokyčių ir aktyvios įvairovės kasdienei rutinai. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ treneriai Girėnas Lekys ir Valerija Pavliukova dalinasi, kaip atrasti daugiau motyvacijos sportui ir nuo ko pradėti.

Po vasaros atostogų daugelis pagalvoja, kad rudenį norėtų sportuoti, bet taip ir neateina – ar turite patarimų, kaip save motyvuoti, kad sporto pradžia neliktų neišpildytu pažadu?

Girėnas: Aš visada visiems sakau: ne rudenį, ne rytoj, o dabar! Jei kažko nori ir sugalvojai, ką gyvenime veikti – daryk iškart. Niekuo dėtas metų laikas ar savaitės diena, o jei trūksta entuziazmo, ateik į „Apelsiną“, nes čia daug motyvuotų trenerių, kurie gali patarti ir padėti. Taip pat puikiai padeda – rasti sporto draugą, kuris gali būti jau sportuojantis arba norintis pradėti. Ateikite kartu, nes dviese smagiau!

Valerija: Po atostogų visada sunku grįžti į įprastą režimą ir disciplinuoti save. Atostogos atpalaiduoja, atsiranda noras tingėti, bet tai labai greitai praeina, kai peržengi sporto klubo duris. Motyvacija labai paprasta – svarbiausia išeiti iš namų ir ateiti į sporto klubą „Apelsinas“, o ten jau vyrauja atitinkamas sportinis ir sveikas klimatas, puikiai nuteikianti atmosfera ir treneriai, kurie tinkamai nukreips ir visada padės.

Dažnai, vos pradėję sportuoti, žmonės persistengia, pajunta raumenų skausmus ir daugiau nebeateina, o gal pasirenka sau netinkamas treniruotes. Nuo kokių grupinių treniruočių geriausia pradėti?

Girėnas: Labai didelė tikimybė, kad pradėjus sportuoti bus juntamas raumenų skausmas, ypač jei žmogus niekada anksčiau nesitreniravo, bet tikrai nereikia išsigąsti. Jei turi išankstinę baimę pajusti skausmą, tai tikrai reiktų pasikonsultuoti su treneriu, kokią treniruote geriau rinktis. Jis patars, kokį krūvį ar svorį rinktis indivdualiai tau. Tikrai dažnas atvejis, kai tik pradėjęs sportuoti žmogus iš karto renkasi sunkią, intensyvią treniruotę, tarkim „Boot Camp“ ar „Body Pump“, vien dėl to, kad ji atrodo smagi ar kas nors rekomendavo. Tokiu atveju, tikrai rekomenduočiau pirmiau išbandyti mažesnio intensyvumo treniruotę, kaip „Kalanetika arba „Kūno dizainas. Po to, pagal savijautą galėsite rinktis ir intensyvesnes treniruotes. Taip pavyks labiau suvaldyti nepageidaujamus pojūčius, šiuo atveju, raumenų skausmą.

Valerija: Labai svarbu yra tinkamai pradėti sportuoti, nereikia persistengti ir iš karto sportuoti visu pajėgumu. Viskas labai individualu ir priklauso nuo žmogaus pasiruošimo: ar jis sportavo anksčiau, ar turi sveikatos nusiskundimų. Svarbiausia tinkamai parinkti krūvį, atlikti pratimus taisyklinga technika,  neapkrauti širdies ir nepakenkti sau. Todėl aš rekomenduočiau pirmiausiai pasitarti su treneriu, įvertinti savo galimybes ir pirmiausia rinktis mažesnio intensyvumo grupines treniruotes, tokias kaip „Stuburo ir sąnarių mankšta“, „Kalanetika“, „Pilates“.

Kaip atrasti sau labiausiai tinkančias treniruotes? Ar teisingas požiūris „Einu sportuoti, nes reikia?“

Girėnas: Atrasti – vadinasi ieškoti! Reikia nebijoti bandyti, o įvairios treniruotės atneša ir skirtingą naudą bei duoda geresnių rezultatų. Ar sportuoti reikia? Atsakymas gali būti dvejopas. Taip, sportuoti tikrai reikia visiems, bet sporto veiklos bei intensyvumo pasirinkimas gali būti skirtingas priklausomai nuo kiekvieno norų ir tikslų. Atsakymas gali būti ir ne – nereikia eiti sportuoti iš reikalo, nes kas nors liepė. Svarbiausia savęs paklausti: ko aš noriu, kokie mano tikslai? Taip ateis atsakymas į klausimą „Ar reikia sportuoti?“ ir greičiausiai atsakymas bus – TAIP.

Valerija: Tinkančias treniruotes sau atrasti padės pasitarimas su treneriu ir jų išbandymas. Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ yra labai didelė grupinių treniruočių įvairovė, todėl kiekvienas žmogus gali atrasti sau tinkamiausias. Su požiūriu „Einu sportuoti, todėl, kad reikia“ ne visai sutinku. Geriausiam rezultatui pasiekti, sportas neturi būti priverstinis, kaip tik priešingai – sportas turi teikti malonumą ir džiaugsmą.

Ar svarbu susikurti savo sporto rutiną ir kodėl? Patarkite, kaip rasti laiko įtraukti sportą į užimtą dienotvarkę?

Girėnas: Mano manymu, rutiną lengviausia yra susikurti – planuojant savo laiką. Ne veltui sakoma, kad prie gero noro, nėra blogo oro. Jei yra noras sportuoti, tai atsiras ir laiko. Geriausias būdas įvesti sportą į savo dienotvarkę – rinktis grupines arba asmenines treniruotes. Taip jaučiama atsakomybė prieš kitą asmenį, nes yra susitarimas, kad turi atvykti ir bus gėda arba finansiškai nenaudinga atšaukti. Jei renkamasi grupines treniruotes, tuomet yra paprasta, nes jos vyksta pagal tvarkaraštį. Išsirenki sau mėgstamas treniruotes ir lankai jas pagal grafiką – nieko nėra paprasčiau. Ir dar viena taisyklė: įsirašei treniruotę į dienotvarkę ir kitus darbus dėlioji aplink. Sportas – šventas reikalas!

Valerija: Svarbu susikurti savo treniruočių grafiką ir režimą, nes tai būtina siekiant gerų rezultatų. Rasti laiko sportui labai paprasta – svarbiausia nusiteikti. Juk spėjam pavalgyti, pakalbėti telefonu, pasėdėti socialiniuose tinkluose. Svarbu suformuoti prioritetus. Sportas – tai ne vienkartinis atėjimas į sporto klubą, o gyvenimo būdas, kurį mes pasirenkam ir koreguojam patys. Kadangi sporto klubo darbo valandos yra nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro, tai per visą dieną tikrai galima atrasti pertraukėlę sveikam pajudėjimui, taip atsiras daugiau energijos ir pagerės darbo kokybė.

Kokia jūsų meilės sportui paslaptis? Kaip žmogui įsimylėti sportą ir suformuoti teisingą požiūrį į sporto naudą gyvenimo kokybei?

Girėnas: Paslaptis – tiesiog reikia atrasti sau patinkančias treniruotes. Išbandyti, atsirinkti ir lankyti! Pajutus rezultatus, visada būna džiaugsmas, kad pavyko. Svarbu nenuleisti rankų, nes juk tikslas yra būti sveiku ir sportišku žmogumi. Vadinasi, negalima pasiekus tikslą, nustoti sportuoti, reikia nuolat tai daryti, jei norime išlaikyti rezultatą. O galbūt vėliau atsiras ir naujų tikslų? Gera nuotaika ir energija treniruotėse bei gera savijauta po jų – tai ir yra raktas į meilę sportui. Tad linkiu visiems atrakinti ir pažinti nuostabų sporto pasaulį ir visiems būti sveikais žmonėmis  visomis prasmėmis!

Valerija: Mano meilė sportui gimė nuo pat vaikystės: 15-os metų lankiau meninę gimnastiką, tad be sporto ir judesio tiesiog neįsivaizduoju savo gyvenimo. Sportas yra mano geros savijautos ir nuotaikos priežastis. Sportas gerina gyvenimo kokybę, gražina išvaizdą ir suteikia nerealų malonumą. Teisingą požiūrį į sporto naudą suformuos asmeninis treneris, kuris teisingai nukreips, padės ir parinks treniruotes, išmokys kaip teisingiausiai atlikti pratimus ir nepakenkti sau.

Registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai