9 būdai, kaip stiprinti imunitetą ir gyventi sveikiau

Šaltasis sezonas yra peršalimo ir virusų periodas, tačiau laikantis nesudėtingų sveikatinimosi ritualų, galima šių ligų išvengti. Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė pasakoja apie labiausiai imunitetą stiprinančius produktus, o  „Apelsino“ sveikatingumo specialistas Rimantas Lukošius dalinasi patarimais, kaip pradėti grūdintis.  9 būdai, kaip stiprinti imunitetą ir niūrų rudenį paversti laimingu!

  1. Stipraus imuniteto palydovai – sveika mityba, pakankamas fizinis aktyvumas, miegas bei emocinė gerovė.

Imunitetui didžiulį dėmesį reikėtų skirti nuolat, tai reiškia, kad gyvenimo įpročiai turėtų būti tokie, kurie mus sveikatina. Imunitetui stiprinti svarbi yra mityba, fizinis aktyvumas, streso lygio mažinimas, pakankamas miegas. Dažnas imunitetą prisimena tik gripo sezonui artėjant ir griebiasi lengviausio kelio – maisto papildų vartojimo. Didelė tikimybė, jog ligos nepasiseks išvengti, nes pasirinktas netinkamas produktas arba jis vartojamas per trumpą laiką, o neretai todėl, kad į dienos rutiną neįtraukiami kiti ritualai (vaisių, daržovių vartojimas, mankšta, grynas oras ir t.t.). Žinoma, jei atšalus orams pradedama imtis visų priemonių iš karto be jokios įžangos ar tinkamo pasirengimo, organizmui sukeliamas stresas, kuris turi didelę įtaką susirgimui. Imuniteto stiprinimui dažnas prisimena vitaminą C. Tačiau būtina suprasti, organizmui reikia ne didžiulio kiekio vitamino C, o pakankamo kiekio daugybės vitaminų ir mineralų.

     2. Naudingiausi ir maistingiausi produktai, kuriuos reikėtų įtraukti į kasdienį sveikatinančios mitybos racioną.  

Nesuklysite pasirinkę žuvį, joje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių. Galima valgyti ne tik lašišą, bet ir skumbrę, silkę. Jei negalite vartoti žuvies, alternatyva – žuvų taukai, tik juos būtina išsirinkti kokybiškus. Riešutai, sėklos, žirniai, pupelės, mėsa – šiuose produktuose gausu vitamino E, kuris yra svarbus antioksidantas bei teigiamai veikia imunitetą ir skatina ląstelių atsinaujinimą. Ypač naudinga į dienos racioną įtraukti kiaušinius, silkę, tuną, ungurius, karpį, briuselio kopūstus, česnakus, grikius, ryžius, kviečius, saulėgrąžas, sezamų sėklas, nes  juose gausu seleno, kuris padidina kovojančių su ligos sukelėjais ląstelių skaičių. Valgydami kviečių sėlenas, sėmenis, avižinius dribsnius ar kruopas, riešutus, kiaušinius, pupeles, slopinsime virusų gebėjimą tvirtintis prie ląstelių, nes organizmą aprūpinsime svarbiu antioksidantu – cinku. Moksliniai tyrimai rodo, jog pakankamas vitamino D kiekis organizme yra svarbus faktorius, siekiant stiprinti ir išsaugoti tvirtą imunitetą.

     3. Imuniteto priešai: cukrus, perdirbtas maistas ir žalingi įpročiai.

Suvartojus cukraus, net 40 procentų sumažinama galimybė gaminti antikūnus. Šis efektas gali pasireikšti per 30 minučių po suvalgyto produkto ir gali tęstis net 24–48 valandas. Nesveiko, perdirbto maisto, užteršto maisto vartojimas, kuriuose gausu konservantų, saldiklių, dažiklių, antibiotikų ir kitų kenksmingų medžiagų taip pat turi įtakos silpnam imuniteto susidarymui. Alkoholis ir rūkymas visiškai nesuderinami su stipria imunine sistema.

    4. Sveikas žarnynas – sveikas organizmas.

Moksliniai tyrimai patvirtina, kad tinkamas „gerųjų“ ir ­„blogųjų“ bakterijų santykis žarnyne turi įtakos mūsų organizmo imunitetui. Puikiai visiems žinoma, kad antibiotikai sunaikina mikrobiotą ir slopina imunitetą. Mikroflorai taip pat kenkia stresas, vaistai, sunkiųjų metalų druskos, maisto priedai, badavimas. Siekiant gerinti žarnyno veiklą, į mitybos racioną naudinga įtraukti probiotikus – tai rauginti kopūstai, kefyras, jogurtas, rūgpienis, tofu – sojų varškės sūris, kimči – fermentuotos daržovės, česnakai, imbieras bei kombuča, kuri gali būti gaminama namuose fermentuojant arbatą. Skatinti gerųjų bakterijų veiklą padeda ir prebiotikai, kitaip bakterijų maistas. Maistinės skaidulos, kurių gausu augaliniuose produktuose, sudaro palankias sąlygas „gerųjų“ žarnyno bakterijų gamybai ir padeda palaikyti bakterijų pusiausvyrą, todėl į racioną naudinga įtraukti inulino turinčių produktų, tokių kaip topinambai, artišokai, cikorija, ropinė gumbapupė. „Gerųjų“ bakterijų  populiaciją didina žalios lapinės daržovės, avižos, česnakai, porai, svogūnai, šparagai, pienių lapai. Naudingas yra alijošius ir kokybiški jo produktai, šis augalas stiprina imuninę sistemą, pasižymi antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu.

     5. Pirmenybę profilaktikoje reikėtų skirti natūralioms priemonėms.

Vanduo su greipfruto sėklų ekstraktu, šaltalankių arbata su medumi, bičių propolis, bičių duonelė ar žiedadulkės, arbūzo sultys, imbieras sutrintas su medumi, nuoviras iš šalavijų lapų, rozmarino, levandų, erškėtuogės sumaišytos su medumi bei kasdienė mankšta yra puikios priemonės organizmui stiprinti. Pamiršti ir retai naudojami krienai yra turtingi vitaminu C bei pasižymi baktericidiniu poveikiu. Krienų galime įdėti į salotų užpilą, humusą, varškės užtepėlę ar valgyti vienus. Ciberžolė su juodaisiais pipirais taip pat yra puiki priemonė imunitetui stiprinti ir energingumui padidinti.

    6. Imunitetą stiprinantys maisto papildai, kuriuos lengva pasigaminti namuose.

Visiškai saugius maisto papildus galite pasigaminti savo namų virtuvėje ir vartoti kasdien. Lygiomis dalimis susmulkinkite saulėgrąžas, moliūgo sėklas, sezamų sėklas, linų sėmenis, kanapių sėklas, kviečių sėlenas. Gautu mišiniu gardinkite patiekalus arba gerkite su vandeniu, sultimis, jogurtu ar kefyru. Toks natūralus maisto papildas organizmą aprūpina geležimi, cinku, vitaminu E, A bei D, selenu, magniu, baltymais, riebalais bei skaidulinėmis medžiagomis.  Jei sukate galvą, kuo galima sveikai pagardinti savo patiekalus, rekomenduojame „stebuklingą“ užpilą – jam pagaminti reikės: ciberžolės, juodųjų pipirų ir kokybiško, tyro aliejaus. Šiuo užpilu gardinkite salotas ir taip stiprinsite imuninę sistemą, nes ciberžolėje esantis kurkuminas yra natūrali priešuždegiminė, antioksidacinė priemonė.

     7. Grūdinkitės po maloniai šaltu dušu, gerkite vandenį su bičių žiedadulkėmis ir nesirgsite jokiomis peršalimo ligomis.

Patarimas norintiems pradėti grūdintis: vos pabudus, galima dar gulint lovoje pradėti lengvą 5–7 minučių mankštą, tada išgerti stiklinę vandens ir nusiprausti po šaltu dušu. Naudinga gerti vandenį su bičių žiedadulkėmis, kurios ypač naudingos sveikatai bei imuniteto stiprinimui. Labai paprasta pradėti grūdintis nuo kontrastinio dušo, o vandens šaltumą reguliuotis pagal savo organizmą – vanduo turėtų būti maloniai šaltas. Po sporto treniruotės, nusiprausus po įprastos temperatūros vandeniu, keletą minučių grūdintis šalta srove. Svarbu, kad prieš šalto vandens dušą, organizmas būtų apšilęs.

Sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ treneris Rimantas Lukošius kiekvieną rytą grūdinasi jau 5 metus, o jo 91-erių metų mama grūdintis pradėjo būdama 70-ies ir jau 20 metų neserga jokiomis peršalimo ligomis.

     8. Kuo daugiau judėkite – treniruokitės sporto klube bent 3 kartus per savaitę ir vaikščiokite gryname ore. 

Sportas labai svarbus gerai nuotaikai, energijai palaikyti ir imunitetui stiprinti. Po sporto žmogus jaučiasi daug pozityvesnis, iš sporto salės išeina su šypsena – gera nuotaika yra geros sveikatos paslaptis. Sportuoti 3–4 kartus per savaitę reikalinga norint pasiekti teigiamų rezultatų. Jei sportuojate ryte ar per pietus, tuomet vakare skirkite laiko pasivaikščioti gryname ore bent jau 30 minučių su augintiniais, šeima, vaikais ar tiesiog vieni. Į sporto salę ateikite ir išeikite pėsčiomis, pastatykite mašiną ne prie pat durų, o toliau ir bent šiek tiek pažingsniuokite gryname ore.

   9. Sportui ir mankštai nėra jokių amžiaus ribų. 

Maždaug 90 procentų klientų į sporto klubą ateina turėdami laikysenos, stuburo, sąnarių problemas. Viskas yra nesudėtingai išsprendžiama, tikslingai ir individualiai pritaikius sporto programas ir parinkus tinkamiausius pratimus,skirtus sustiprinti silpnesnes kūno vietas.

Trenerio Rimanto Lukošiaus 91-erių metų mama yra pavyzdys, kad judėjimo problemas galima išspręsti sporto pagalba. Jai būnant 89-erių, skilo klubo kaulas ir gydytojai prognozavo, jog ateityje moteris nebevaikščios, tačiau reguliariai mankštindamasi su treneriu, ji išmoko iš naujo vaikščioti. Kiekvienas žmogus yra skirtingas, tam ir yra asmeninis treneris, kad su klientu dirbtų individualiai. Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“ dirba kvalifikuoti profesionalūs asmeniniai treneriai ir kineziterapeutai, kurie privers patikėti, kad viskas yra įmanoma ir  padės viso to pasiekti.

Jei nesate klubo narys, kviečiame išbandyti sveikatingumo klubą šeimai „Apelsinas“ nemokamai: registracija „Apelsiną“ išbandyti nemokamai

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai