Daugeliui pažįstamas jausmas, kai atsiranda sunkiai numalšinamas noras suvalgyti ką nors saldaus. Poreikis cukrui dažniausiai atsiranda, kai trūksta energijos ar jaučiamės išsekę. Nelengva kovoti su savimi, kai norime smaližiauti nuo pat ryto, po kiekvieno valgio, darbe, po treniruotės, o blogiausia – prieš miegą. Pasiduodame pagundai, o paskui gailimės ir suprantame, kiek darbo reikia įdėti, kad atsikratytume tų nelemtų papildomų kilogramų. Ką daryti, kad taip nenutiktų?
Nugalėti poreikį saldumynams bus daug lengviau, jeigu išsiaiškinsime, kokių medžiagų bei vitaminų organizmui trūksta. Sužinoję, ką jūsų potraukis cukrui iš tiesų reiškia, galėsite vartoti sveikesnį bei naudingesnį maistą.

Pateikiame tris pagrindines priežastis, dėl kurių kūnas gali reikalauti cukraus.

   1. Magnio trūkumas
Mokslininkų nustatyta, kad apie 80% žmonių trūksta magnio, o tai lemia poreikį saldumynams. Dėl magnio trūkumo atsiranda irzlumas, dirglumas, nemiga bei aukštas spaudimas.
Šokoladas gali pasirodyti kaip geriausias sprendimas sumažinti stresui, tačiau tai tik ženklas, kad trūksta magnio. Nors šokolade esanti kakava yra puikus magnio šaltinis, tačiau cukrus gali sukelti rimtesnių problemų, pavyzdžiui didelius insulino „šuolius“ bei antsvorio problemas. Vietoje šokolado naudingiau vartoti becukrius magnio turinčius produktus: riešutus, sėklas, pupeles ir lapines daržoves.

   2. Sutrikusi mikroflora
Poreikis cukrui gali būti sutrikusios mikrofloros padarinys – tai reiškia, kad virškinimo sistemoje esančios gerosios bakterijos nedirba taip, kaip turėtų. Saldus ir greitai paruošiamas maistas šia problemą tik dar labiau apsunkins.
Gera žinia ta, kad mikroflora gali būti „pertreniruota“ į mitybos racioną įtraukiant sveikus, gerųjų bakterijų (probiotikų) prisotintus produktus: pieno produktus, ypač jogurtą su prebiotikais (skaidulinėmis medžiagomis), kefyrą, taip pat daržoves, grūdinį ir ląstelienos turintį maistą. Probiotikų gausite valgydami juodą becukrį šokoladą, alyvuoges ir raugintas daržoves.

   3. Nepakankamai poilsio
Kokybiško poilsio trūkumas išsekina kūną ne tik fiziškai, bet ir maistiniu požiūriu – tuomet organizmas pradeda reikalauti energijos, kuri lengvai atsiranda suvalgius saldumynų. Svarbu suvokti tai, kad cukrus patenkina šį energijos poreikį tik laikinai ir vėliau jo norisi vis daugiau – taip išsiugdome blogą įprotį energijos trūkumą malšinti saldumynais.
Atstatyti organizmą padėtų trumpi pailsėjimai dienos metu, ypač tada, kai sustiprėja poreikis cukrui. Pavyzdžiui, saldžių užkandžių, rinkitės 15 minučių pasivaikščiojimą gryname ore. Vaikščiojimas yra ilsėjimasis sąmoningoje būsenoje, nes tai leidžia atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių. Miegas yra pats geriausias būdas pailsėti, todėl jeigu galite, stenkitės trumpam nusnausti ir dienos metu.

Jeigu patiriate kelias ar net visas įvardintas problemas, tada organizmo poreikis saldumynams būna ypatingai stiprus. Magnio trūkumas, sutrikusi mikroflora ir nepakankamas poilsis sukelia poreikį pasilepinti saldžiais užkandžiais, o tai neišsprendžia tikrųjų problemų. Laimei, jūs galite susikurti savo sveikos mitybos įpročius, jei tik suvoksite, ko iš tiesų reikalauja kūnas.
Nelaukite rytojaus, pradėkite gyventi sveikiau jau šiandien!

Sertifikuoti mitybos specialistai sveikatingumo klube „Apelsinas“ konsultuoja ir sudaro individualius poreikius atitinkantį mitybos planą. Tai ypač rekomenduojama siekiantiems turėti sveikai subalansuotą mitybą, atsikratyti antsvorio ir pagerinti savijautą. Visi, perkantys metinę narystę, gauna net du mitybos planus dovanų!

Kviečiame išbandyti svekatingumo klubą šeimai „Apelsinas“ nemokamai! Užsiregistruoti galite čia.