2 mln. kilogramų — tiek lietuviai priaugo per karantiną

Apelsinas

Uždaryti sveikatingumo klubai ir sėdėjimas namuose atsiliepė lietuvių sveikatai — neseniai „Spinter tyrimai“ atliktas tyrimas parodė, jog karantino metu lietuviai bendrai priaugo apie 2 mln. kilogramų. Šis įspūdingas skaičius verčia susirūpinti ne tik dėl to, kad priaugti kilogramai figūros nepuošia, bet ir todėl, kad viršsvorio turintys žmonės dažniau susiduria su sveikatos problemomis (diabetas, kraujagyslių ligos ir pan.)

Kokios pagrindinės priežastys, lėmusios svorio augimą?

Mūsų manymu, viena svarbiausių priežasčių — fizinio aktyvumo sumažėjimas. Uždaryti sveikatingumo klubai, darbas iš namų ir maisto bei prekių pristatymo į namus paslaugos sumažino judėjimą iki minimumo. Net ir ne karantino metu, dažnas nesurinkdavo reikiamų 10 000 žingsnių per dieną (t.y. 7.5 km), tačiau daugelis juos kompensuodavo treniruotėmis sporto klubuose.

Kita svarbi priežastis — pasikeitę mitybos įpročiai. Kai žmogus suvalgo kažką saldaus, jo organizme padidėja gliukozės kiekis ir to pasekoje smegenyse išsiskiria dopaminas (laimės hormonas). Todėl natūralu, jog negalėdami susitikti su draugais, pramogauti mieste, žmonės siekia gauti malonumo bent iš maisto. 

Trečia priežastis — stresas. Pandemija ir karantinas vienaip ar kitaip paveikė visus. Daugelis žmonių negali įprastai dirbti, todėl jaučia stresą dėl pajamų. Dar kitiems tenka didesni darbo krūviai nei įprastai. Socialinių kontaktų trūkumas, netektys, rūpestis dėl sergančių artimųjų, kurių ligoninėje nėra galimybės aplankyti — visa tai sukelia stresą. O pastarąjį suvalgyti geba ne visi.

Ir paskutinė, bet ne mažiau svarbi priežastis — išsiderinęs miego režimas. Tikriausiai daugeliui pažįstama situacija, kai 23 val. vietoje ėjimo miegoti, spustelėjamas mygtukas ‘sekanti serija’. Dirbant iš namų, žmonės keliasi vėliau, todėl leidžia sau ‘panaktinėti’.

Apelsinas

Ką reiktų daryti, kad nepatektumėte į šią liūdną statistiką?

Pirmiausia — daugiau judėkite. Tikriausiai turite žingsniamatį, išmanųjį laikrodį ar bent jau išmanųjį telefoną, kuriame galite sekti kiek žingsnių per dieną padarėte. Kaip jau minėjome ankščiau, žmogui per dieną būtina surinkti 10 tūkst. žingsnių (t.y. 7.5 km), todėl jei vis trūksta žingsnių, pabandykite liftą iškeisti į laiptus, automobilį statykite toliau nuo parduotuvės, atraskite naujų vietų pasivaikščiojimams aplink namus, tvarkykite aplinką.

Nepamirškite treniruočių — net jei namuose neturite jokio sporto inventoriaus, visuomet galite atrasti treniruočių su savo kūno svoriu. Daugelis trenerių veda online treniruotes arba treniruoja lauke. Jei domina, galite parašyti mums žinutę arba susisiekti su treneriu tiesiogiai.

Rašykite mitybos dienoraštį. Dirbant iš namų, galite net nepastebėti kaip dažnai užkandžiaujate, todėl mitybos dienoraštis padės lengviau stebėti kiek, ko ir kada suvalgote. Lengviau suprasite ar tai iš tiesų alkis, ar maistu bandote nuraminti emocijas.

Laikykitės sveikos mitybos pagrindų. Pasirūpinkite, kad kasdien gautumėte baltymų (liesos baltos ir raudonos mėsos, pieno produktų, lęšių, avinžirnių, pupelių, sojos gaminių), taip pat sudėtinių angliavandenių (kruopų, pilno grūdo duonos, makaronų) ir gerųjų riebalų (avokado, tyro alyvuogių aliejaus). Sudėtinius angliavandenius valgykite pirmoje dienos pusėje. Nepamirškite daug daržovių ir fakto, jog Jūsų mityba turi būti įvairi.

Nepiktnaudžiaukite vaisiais. Geriausia juos valgyti iki 16-17 val., o porcija neturėtų viršyti kumščio dydžio.

Stebėkite kiek cukraus suvartojate. Jei dar niekuomet neatkreipėte į tai dėmesio, nustebsite kiek daug cukraus yra įvairiuose produktuose. Todėl pirkdami maistą skaitykite etiketes — normalu, kai  100 g produkto yra iki 10 g cukraus. 

Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas — pabandykite išmokti valdyti stresą. Paprasčiausias būdas  tai padaryti — stebėti mintis ir paanalizuoti dėl ko jaučiate stresą. Analizuokite tokiu principu: 

įvykis/situacija — mintys įsitikinimai (apie įvykį) — jausmai, elgesys.

Įvykio ar situacijos gal pakeisti ir nepavyks, tačiau Jūs galite valdyti savo mintis, kurios Jus priverčia vienai ar kitaip jaustis. 

Linkime būti sveikiems ir tikimės, kad jau greitu metu galėsime Jums vėl atverti duris!

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai