Nebekankina nugaros skausmai ir nereikalingi kilogramai

Sveikatingumo klube šeimai „Apelsinas“, esančiame PC „Grandus“, su asmeniniu treneriu Airidu Danusevičiumi sportuojanti klaipėdietė Rita Kelpšienė (42 m.) turi stuburo išvaržą, išsprendė laikysenos problemas, nebejaučia nugaros skausmų ir numetė 18 kilogramų svorio. Teisingo sporto pagalba, pirmieji skausmai dingo per pusmetį, o pagrindinių 16 kilogramų moteris atsikratė per 4 mėnesius – nuoseklių pastangų dėka viskas įmanoma!

Kas paskatino pradėti sportuoti „Apelsine“?

Išbandyti „Apelsiną“ pastūmėjo draugė, kuri davė man trijų dienų bandomąją narystę, o dabar sportuoju jau daugiau nei metus. Prisimenu, kai po pirmų trijų dienų, man paskambino sveikatingumo klubo administratorė ir paklausė, ką toliau darom, aš atsakiau, kad pasirašom metinę sutartį. Pabandžiau sportuoti su asmeniniu treneriu Airidu, patiko, taip ir pasilikau.

Ar tai jūsų pirmoji sporto patirtis su asmeniniu treneriu?

Esu savarankiškai sportavusi anksčiau, bet su asmeniniu treneriu sportuoju pirmą kartą ir labai džiaugiuosi. Sveikatingumo specialistas reikalingas motyvacijai bei paskatinimui, kontrolei ir atsakomybei nepraleisti treniruočių, ypač pačioje pradžioje. Labai pasitikiu Airidu, nes žinau, kad jo sudaryta sporto programa yra pritaikyta būtent man. Dabar treniruotės vis sunkėja, kartais atrodo, kad gal patingėsiu, bet po sporto visada išeinu jausdamasi lengva, tarsi ant sparnų, geros nuotaikos. Treneris visuomet prižiūri, kad tinkamai atlikčiau visus pratimus. Būdavo, kad atėjus sportuoti labai skauda stuburą, mes padarom paprastus tempimo pratimus, išeinu po treniruotės ir nebeskauda, tarsi stebuklas.

Dėl kokių priežasčių nusprendėte, kad norite sportuoti?

Pradėjau sportuoti, nes norėjau numesti svorio, bet Airidas pastebėjo, kad turiu stuburo sutrikimų ir rekomendavo pasidaryti tyrimus – taip sužinojau, kad turiu stuburo išvaržą, apie kurią galėjau tik nuspėti, nes jaučiau nugaros skausmus, be to jau buvo pradėję tirpti kojos pirštai. Galimos operacijos aš išvis atsisakiau ir nusprendžiau bandyti viską sutvarkyti sveikatinančiu sportu su asmeniniu treneriu. Dabar liko tik tas vienas skausmelis pačioje nugaroje, bet visi kiti skausmai pradingo maždaug po pusmečio. Labai mėgstu vaikščioti, judėti, aktyviai leisti laiką, važiuoti dviračiu. Jei galiu kur nors nueiti, kad ir toliau, man nereikia važiuoti. Taip pat ir į „Apelsiną“ visuomet ateinu ir pareinu namo pėstute. Anksčiau dėl skausmo negalėdavau ilgai vaikščioti, o dabar jau galiu.

Kiek kartų per savaitę treniruojatės?

Dabar sportuoju tris kartus per savaitę: du kartus su treneriu Airidu ir vieną kartą pati savarankiškai, pagal sudarytą asmeninių treniruočių programą. Renkuosi sportuoti pietų metu, dirbu iki 12 val., o po darbo einu į „Apelsiną“ – toks laikas man patogiausiais. Net nebūna tokios minties, kad gal iš darbo sukti namo ir neiti į treniruotę, jau sportas tapo įprasta gyvenimo veikla – kuo toliau, tuo labiau „veža“.

Kaip jaučiatės pasiekusi rezultatų?

Puikiai! Anksčiau svėriau beveik 90 kilogramų, o dabar sveriu 71–72 kilogramus ir, kaip sako treneris, čia man idealus svoris, tikrai nereikia daugiau numesti. Aplinkiniai mano pokyčius iš karto pastebėjo, vyras net juokavo, kad gal per daug, bet svarbiausia tai, jog puikiai jaučiuosi ir esu pilna energijos. Dabar, kai nejaučiu skausmų ir esu fiziškai geros formos, atrodo, kad dar labiau atjaunėjau. Kai treneris sakė, kad per pirmus tris mėnesius numesiu 10 kilogramų, tai netikėjau, bet jau po keturių mėnesių numečiau net 16 kilogramų, tad tikrai viskas įmanoma. Šiuo metu mano treniruočių tikslas yra palaikyti tinkamą svorį ir neprarasti formos.

Nuotraukos iš asmeninio archyvo, darytos prieš pradedant sportuoti „Apelsine”.

Kaip sekėsi laikytis mitybos principų?

Saldumynų aš niekad nemėgau, bet palaipsniui atsisakiau cukraus iš kavos, bulvių, miltinių patiekalų, renkuosi duoną su kuo daugiau grūdų ir sėklų, daugiau salotų, vištienos, baltyminio maisto. Anksčiau ir vandens tiek negerdavau, o dabar stengiuosi jo gerti daug daugiau ir į darbą vandenį neštis pradėjau, nors anksčiau tokio poreikio nebuvo. Airidas visuomet klausdavo, ką valgiau, ir pagirdavo, kad visko puikiai laikausi.

Ar rekomenduotumėte „Apelsiną“ kitiems?

Taip, tikrai rekomenduočiau! Ir tiems, kurie nori numesti svorio, sutvirtinti savo kūną, ir ypač tiems, kurie kenčia stuburo skausmus, turi laikysenos problemų. Pati patyriau, ką reiškia kęsti skausmus ir kaip sportas su asmeniniu treneriu gali padėti, netgi per labai trumpą laiką. Svarbu rūpintis savo gera fizine bei emocine sveikata.

„Apelsino“ sveikatingumo specialistas Airidas Danusevičius

Kokias fizinės sveikatos problemas pastebėjote, kai Rita atėjo sportuoti į „Apelsiną“?

Kai Rita pradėjo sportuoti „Apelsine“, pirmiausia atlikome „SMART“ diagnostiką. Moteris turėjo viršutinės dalies kryžminį disbalansą, buvo nusilpę ir sutrumpėję krūtinės raumenys, padidėjęs kifozinis linkis, kaklas pakrypęs į priekį. Mes sutvarkėme raumenų disbalansą, sustiprinome krūtinės raumenis ir visą tarpumentį, tai padėjo pataisyti laikyseną. Taip pat ji turėjo stiprų apatinės dalies kryžminį disbalansą, dubuo buvo gan stipriai pasviręs į priekį, kadangi giluminiai pilvo raumenys buvo per silpni, treniruočių metu juos sustiprinome, tai padėjo atstatyti apatinės dalies kryžminį disbalansą ir atsikratyti stuburo skausmų juosmeninėje dalyje. Šiandien klientė daugelio skausmų nebejaučia ir tai yra pats geriausiais rezultatas. Taip pat Rita turėjo viršsvorio ir numetė 18 kilogramų.

Ką parodo „SMART“ diagnostika ir kokie jos privalumai?

„SMART“ diagnostikos metu „Apelsino“ sveikatingumo specialistai atlieka išsamų kliento fizinės ir sveikatos būklės įvertinimą. Vadovaujantis „SMART“ testo metu gautais rezultatais ir atsižvelgiant į žmogaus poreikius bei norus, sudaroma tikslinga asmeninių treniruočių programa.

„SMART“ diagnostika padeda išsamiai išsiaiškinti ir sužinoti apie sportuojančio problemas: kuriose kūno vietose yra sutrumpėję raumenys, kur trūksta sąnarių paslankumo, kurie raumenys yra nusilpę ir išbalansuoja visą laikyseną. Sutrumpėję raumenys dažniausiai suvaržo sąnarį ir sukuria ydingą laikyseną, tad pratempus ir sustiprinus reikiamus raumenis, galima laikyseną koreguoti, atstatyti sąnario paslankumą ir raumenų disbalansus.

Taip pat „SMART“ diagnostikos metu, žiūrime kūno masės rodiklius ir matome svorio, riebalų kiekio, raumenų masės, vandens kiekio, medžiagų apykaitos, biologinio amžiaus rodiklius, kūno sudėties tipą, kiek yra vidinių riebalų, kiek šie skaičiai yra atitolę nuo normos.

„SMART“ diagnostikos metu, darome funkcinių judesių vertinimą, kuris parodo, kaip žmogaus kūnas ir raumenynas juda atliekant tam tikrus pratimus. Jei judesiai atliekami netaisyklingai, tai tikėtina, kad tam tikrose vietose yra įtampa ar nusilpę raumenys. Taikant prevencinius pratimus, ištempiame reikiamus raumenis, juos sustiprinus, mobilizavus sąnarius, atstatome judesių amplitudes, jie jau atliekami teisingai. Tai padeda koreguoti tiek laikyseną, tiek kūno funkcionalumą.

Kokios priemonės padėjo Ritai pasiekti geriausių rezultatų?

Kai ji atėjo pas mane, aš sudariau Ritai tikslų asmeninių treniruočių planą, klientė jo nuosekliai laikėsi, tai jai padėjo atsikratyti nereikalingo svorio, nereikalingų riebalų, pataisyti laikyseną ir atstatyti funkcionalumą, šiandien ji toliau sportuoja jau pakeitusi netaisyklingus gyvenimo įpročius ir dabar jau tiesiog palaiko savo gerą pasiektą fizinę formą.

Ar keitėte mitybos įpročius?

Mitybos korekcija buvo patariamojo pobūdžio, mes kalbėjomės ir papasakojau, kad svarbiausia laikytis teisingų mitybos principų. Paaiškinau, kad jos atveju būtini tarpai tarp valgymų be nereikalingų užkandžiavimų, kad svarbu stengtis visada valgyti tuo pačiu metu, surinkti reikiamos energijos iš maisto ir būtinai gerti reikiamą kiekį skysčių. Klientė laikėsi teisingos mitybos įpročių ir tai jai padėjo normalizuoti kūno rodiklius. Žinoma, mitybos principai kiekvienam žmogui labai individualūs.

Kokios savybės Ritai padėjo pasiekti norimų rezultatų?

Pagrindinė priežastis, kodėl Ritai pavyko sėkmingai pasiekti rezultatų – moteris labai atsakingai laikosi sporto ir mitybos disciplinos, ji niekada nepraleidžia treniruočių. Trenerio priežiūra taip pat labai reikalinga viso sporto ir sveikatingumo proceso metu. Sveriamės kas savaitę ir stebime kūno rodiklius, kad galėtume palaikyti ir kontroliuoti esamą svorį, jei atsiranda kokia nors problema, taip iškart pamatome ir galime ją greitai išspręsti. Rita reguliariai sportuoja tris kartus per savaitę: du kartus sportuoja su manimi ir vieną kartą ateina treniruotis savarankiškai pagal mano sudarytą programą. „SMART“ diagnostika parodė, kad visi norimi pokyčiai įgyvendinti.

Išbandykite klubą nemokamai

Sunku apsispręsti, kuriame sporto klube sportuoti? Apsispręsti bus lengviau, nes gali nemokamai išbandyti „Apelsinas“ sporto klubą!

Išbandyti treniruotę nemokamai
Girl

Kiti įrašai